Mainos

Syyria vetäytyy Libanonista

Syyrian presidentin mukaan maan joukot vetäytyvät Libanonista asteittain. Vetäytymisilmoitus jätti varaa tulkinnoille.

Syyrian presidentin Bashar al-Assadin ilmoitus joukkojen vetäytymisestä Libanonissa otettiin joko vastaan askeleena oikeaan suuntaan tai tuomittiin riittämättömäksi. Samalla itse vetäytymisen laajuus ja ajankohta jäivät hieman epäselviksi.

Presidentin mukaan joukot siirtyvät Libanonin itäosaan Bekaan laaksoon ja edelleen Syyrian vastaiselle rajalle. Syyrialainen ministeri Buthaina Shaaban sanoi kuitenkin myöhemmin illalla, että joukkojen on tarkoitus ylittää maiden raja takaisin Syyrian puolelle.

-Ilman muuta, ne (joukot) tulevat olemaan Syyrian puolella rajaa, Shaaban sanoi CNN:lle kun häneltä kysyttiin presidentin ilmoituksen merkitystä.

Shaabanin mukaan vetäytyminen koskee kaikkia joukkoja ja se tehdään mahdollisimman pian. Al-Assadin on määrä sopia asiasta Libanonin presidentin Emile Lahoudin kanssa maanantaina, Shaaban kertoi Libanonin televisiolle.

Al-Assad sanoi puheessaan Syyrian noudattavan vetäytymisen myötä sitoumuksiaan. Tällä tavoin Syyria toteuttaa sekä Taifin sopimuksen että (YK:n turvallisuusneuvoston) päätöslauselman numero 1559 määrittelemät sitoumukset, al-Assad totesi viitaten Libanonin sisällissodan päättäneeseen Taifin sopimukseen. YK:n päätöslauselmassa vaaditaan ulkomaalaisten joukkojen vetämistä Libanonista.

Varovaisen myönteinen vastaanotto

Libanonin opposition ensireaktiot al-Assadin puheeseen olivat varovaisen myönteisiä.

-Tämä on myönteinen alku, sanoi oppositiojohtaja Walid Jumblatt lisäten, että seuraavaksi Syyrian olisi ilmoitettava tarkka aikataulu joukkojen siirtämiselle.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush toisti ennen Syyrian ilmoitusta viikottaisessa radiopuheessaan vaatimuksensa syyrialaisjoukkojen poistumisesta Libanonista. Hän syytti Syyriaa myös Lähi-idän rauhanponnistelujen estämisestä.

-Vuosien ajan Libanonin kansa on kärsinyt järkyttävän sisällissodan jälkimainingeista ja Syyrian miehityksestä, Bush sanoi. Ulkoministeriön edustaja sanoi illalla, ettei Syyrian presidentin ilmoitus riitä Yhdysvalloille.

Bashar al-Assad painotti puheessaan parlamentille, ettei Syyria ole taipumassa ulkoisen painostuksen alla. Me emme vastusta joukkojen kotiuttamista, hän sanoi ja totesi, että Syyrian etujen mukaista on toimia Libanonin ja Syyrian turvallisuuden puolesta.

Päivällä Libanonin armeijan joukot piirittivät hetkeksi Syyrian sotilastiedustelun päämajan Beirutissa. Silminnäkijät kertoivat illalla nähneensä panssarivaunujen tukemia libanonilaisjoukkoja Beirutin ja Damaskoksen välisellä tiellä.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

(Kymmenen uutiset 05.03.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.