Mainos

Syrjäseutujen kouluista loppuvat oppilaat

Yläasteiden ja lukioiden oppilasmäärät ovat Opetushallituksen pääjohtajan Jukka Sarjalan mukaan romahtamassa monissa syrjäseudun kunnissa. Tämä on johtamassa koulujen lakkauttamiseen, joka on tähän mennessä tullut lähinnä pienten ala-asteen koulujen kohtaloksi.

Ilmiöltä ei voida kokonaan välttyä, mutta se ei Sarjalan mielestä saa johtaa 50 vuoden takaisiin tilanteeseen. Tuolloin lukioita oli lähinnä kaupungeissa.
-Yläasteen menetys voi olla kohtalokas suonenisku kunnalle, varoitti Sarjala lauantaina Paraisten lukion 20-vuotisjuhlassa pitämässään puheessa. Hän korosti, että koulun puute voi karkottaa lapsiperheitä ja estää uusien yritysten sijoittumista kuntaan.

Lukion lopettaminen taas voi pahimmillaan johtaa siihen, että nuorten koulunkäyntikin loppuu. Siksi pienissä kunnissa tulisi etsiä keinoja koulujen säilyttämiseen. Tietotekniikasta voi olla apua, koulut voivat tehdä yhteistyötä.
-On totuttauduttava ajatukseen, ettei koulu voi olla omavarainen täyden palvelun yksikkö, vaan osa opetuksesta on voitava hankkia talon ulkopuolelta. Syrjäseutujen lukioiden tulevaisuudesta pääjohtaja antoi joka tapauksessa melko pessimistisen kuvan.

Lukioverkko on Suomessa ollut asukasmäärään verrattuna poikkeuksellisen tiheä, mutta nyt opiskelijat näyttävät paikoitellen loppuvan miltei kokonaan.
-Jo nyt on muutamia lukiokuntia, joissa viime vuosina syntyneiden määrät ovat jääneet alle kymmeneen. Näistä uusista kuntalaisista todennäköisesti yli puolet muuttaa muualle ennen lukioon siirtymistään. Jäljellä olevasta puolikkaasta ei taida olla enää kahden jakoa lukioon ja ammatillisiin oppilaitoksiin, laskeskeli Sarjala.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.