Syövästä Alzheimerin tautiin: 10 hyödyllistä asiaa, jotka koira voi haistaa

Olemme kertoneet aiemmin, että ihmisen parhaaksi tituleerattu ystävä, koira, ei olekaan niin älykäs kuin koiraihmiset kuvittelevat. Koira on joka tapauksessa matkannut ihmisen rinnalla pitkän ajan, ja oppinut samalla monia isäntänsä opettamia temppuja. Moni näistä taidoista edistää ihmisten terveyttä ja hyvinvointia.

Brittilehti The Guardian listasi, mitä kaikkia hajuja koiran voi opettaa tunnistamaan.

1. Pommit

Pommikoiria käytettiin ensimmäisen kerran 1940-luvulla, kun Yhdysvaltain armeija etsi saksalaisia maamiinoja Afrikasta. Suomessa pommikoiria alettiin kouluttaa vuonna 1975. Pommikoirat löytävät räjähteet huomattavasti ihmistä nopeammin.

2. Huumeet

Yhdysvalloissa huumekoiria käytettiin crackin, kannabiksen ja heroiinin jäljittämiseen jo 1970-luvun alussa. Huumekoirat ovat edelleen yleisessä käytössä. Suomessa huumekoiriin törmää esimerkiksi tullien yhteydessä. Tulli on käyttänyt huumekoiria vuodesta 1969 lähtien.

3. Syöpä

Vuonna 2015 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että koulutetut koirat pystyivät haistamaan virtsanäytteestä näytteenantajan eturauhassyövän. Onnistumisprosentti oli melkoinen: 93 prosenttia.

4. Alzheimerin tauti

Yhdysvaltalaistutkijat kertoivat vuonna 2016, että koirat saattaisivat pystyä tunnistamaan ihmisen virtsasta kemiallisten aineiden muutoksia, jotka voivat olla merkki varhaisessa vaiheessa olevasta muistisairaudesta.

5. Stressi

Vuonna 2014 yhdysvaltalainen rhodesiankoira Cali sai tärkeän tehtävän. Koiran huomattiin haistavan stressihormoniksi kutsutun kortisolin kohoaminen. Kortisolitasojen nousu kielii stressistä. Cali pystyikin kykynsä ansiosta viestittämään opettajille, josko heidän oppilaansa olivat stressaantuneita.

6. Diabetes

Vuonna 2016 Cambridgen yliopiston tutkimuksessa huomattiin, että koirat voivat haistaa muutokset ihmisen verensokerissa tämän hengityksen perusteella. Verensokerin vaihtelut haistavia hypokoiria on tosin koulutettu jo vuodesta 2003, Suomessakin vuodesta 2009. Hypokoirat toimivat diabeetikon omahoidon tukena.


7. Home

Koiran voi kouluttaa myös tunnistamaan homeen hajun. Homekoira haistaa homeet tarkasti ja antaa näin vinkin jatkotutkimusten tarpeesta. Suomessa homekoirayhdistys on perustettu vuonna 2016.

8. Kuolleet ihmiset

Väitetään, että koirat voivat haistaa ihmisen jäänteet, vaikka ne olisi haudattu jopa 4,5 metrin syvyyteen.

9. Tryffelit

Lagotto romagnolo on italialainen koirarotu, jota käytetään tryffelinetsintään. Myös sikoja käytetään tryffelien etsijöinä, mutta koirista poiketen, niillä on tapana syödä arvokkaat herkut ne löydettyään. Lagotto romagnoloa käytetään myös muiden sienten, kuten kantarellien, suppilovahveroiden ja korvasienien etsintään.

10. Luteet

Koulutetut koirat pystyvät löytämään luteet jopa 90 prosentin varmuudella. Koska ludekoiraa käyttämällä asunnon kalusteita ei tarvitse käännellä, siirrellä tai jopa purkaa, säästetään menetelmällä monesti aikaa ja kustannuksia. Jos pelkäät sängyssäsi olevan luteita, voit myös itse yrittää päästä niiden jäljille. Lue myös:  Luteiden määrä pelästytti jopa tuholaistorjujan – puistattava video paljastaa syyhyttävän nukkumapaikan: ”Kuinka joku voi elää noin?”

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat