Löytyykö sängystäsi kutsumattomia vieraita? Näin tunnistat lutikat

Lutikat ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Lutikka ei ole vaarallinen, mutta sen purema voi aiheuttaa ikäviä paukamia ja kutinaa. Mistä lutikan tunnistaa ja miten sitä voi ehkäistä?

Lutikka eli seinälude on kodin yleisimpiä syöpäläisiä. Lutikat liikkuvat öisin ryömimällä, päivisin ne ovat piilossa sängyssä, jalkalistojen takana ja tapettien halkeamissa. Lutikan vierailusta kielivät mustat ulostepilkut sängyn alapuolella, sängyn jaloissa sekä veripilkut lakanoissa.

Lutikka on litteä, noin 5–8 mm pitkiä, pahalta haisevia hyönteinen. Lutikat tulevat asuntoon usein ulkomaantuliaisina. Ne eivät ole haitallisia ihmisille, eivätkä levitä vaarallisia tauteja kuten puutiainen.

Lutikka imee ihmisestä verta sekä aikuisena että toukkavaiheessa. Nukkuva ihminen ei useinkaan havaitse lutikan puremaa, sillä se ruiskuttaa purressaan sylkeä, jossa on lievästi puuduttava vaikutus. Jälkikäteen lutikan vierailusta kielivät kutiavat paukamat iholla. Pistoskohtien kutinaa voi lievittää apteekista saatavilla voiteilla.

Ehkäisy

Kun tulet matkoilta, imuroi matkalaukku ja pese kaikki vaatteet, myös käyttämättömät. Jos epäilet, että matkalaukussa on tuliaisena luteita, tee matkalaukulle lämpökäsittely 50–70 asteisessa saunassa.

Lutikan kaikki asteet kuolevat +55 asteessa noin 10 tunnissa. Pidä laukkua ensin muutama tunti suljettuna. Avaa laukku ja jatka lämpökäsittelyä vielä 8 tuntia.

Lutikka voi tulla myös kirpputorilta ostetun huonekalun tai tekstiilien mukana. Pese kirpputorilta ostetut tekstiilit aina ennen käyttöä. Huonekaluille voi tehdä pakkasella kylmäkäsittelyn. 

Torjunta

Jos havaitset lutikoita, ilmoita havainnostasi viipymättä isännöitsijälle ja sovi jatkotoimista. Lutikoita on vaikea hävittää ilman ammattimaista tuholaistorjuntaa. Lutikoihin ei nimittäin tehoa tavallisen kuluttajan saatavilla olevat torjunta-aineet lainkaan. Ne voivat tulla niille jopa immuuneiksi, eivätkä ammattilaisen torjunta-aineet enää tehoa.

Pahimmassa tapauksessa lutikat vain perääntyvät naapurin puolelle, eikä ongelma häviä, vaan leviää asunnosta toiseen.

Pese kaikki vuodevaatteet vähintään 60 asteessa. Lutikat kuolevat myös kylmässä -18 asteessa jo 1–2 tunnissa. -15 asteessa pakastusaika on 3–5 tuntia. Imuroi sängyt tai kanna patjat ulos ja ravistele luteet niistä pois.

Lähde: Helsingin kaupungin ympäristökeskus

Lue myös:

    Uusimmat