Koirien älykkyys on yliarvostettua, väittävät tutkijat: ”Emme tee koirille palvelusta odottamalla niiltä liikoja”

0:17

Koiran voi kouluttaa varoittamaan huumeista, alhaisesta verensokerista ja jopa syövästä, mutta uuden tutkimuksen mukaan koirien älykkyys ei ole mitenkään poikkeuksellista verrattuna muihin lihansyöjiin.

Tuore Learning & Behavior -lehdessä julkaistu katsaus haastaa käsityksemme koirien ylivertaisesta älykkyydestä.

Brittipsykologit Stephen Lea ja Britta Osthaus Exeterin ja Canterburyn yliopistoista tutkivat yli 300:aa koirien ja muiden eläinlajien älykkyyttä kartoittanutta artikkelia. Niistä kävi ilmi, että monissa tapauksissa koirien kognitiiviset kyvyt eivät ole ylivertaisia muiden vertailtujen eläinten – kuten simpanssien, delfiinien ja pesukarhujen – kykyihin nähden.

Lean mukaan monet koirien kognitiivisia kykyjä mitanneet tutkimukset oli alun alkujaan aseteltu siten, että niiden oli tarkoitus todistaa koirien älykkyys.

– Niitä (koiria) verrataan usein simpansseihin. Aina kun koira ”voittaa”, asia lisätään koirien hyvien ominaisuuksien listaan aivan kuin kyseessä olisi jotain poikkeuksellista, Lea sanoo.

– Jokaisen tapauksen yhteydessä kuitenkin huomasimme, että verrattavissa olevat eläimet pärjäsivät tehtävissä vähintään yhtä hyvin kuin koirat.

Eri lajit ovat älykkäitä eri tavoin 

Lean ja Osthausin tutkimuksessa verrattiin eri eläinlajien älyllisiä sekä aistillisia ominaisuuksia, eivätkä koirat erottuneet tässä vertailussa edukseen.

Nyt julkaistussa testissä havaittiin, että esimerkiksi hyeenat ovat taitavampia lukemaan laumansa jäsenten antamia vihjeitä kuin koirat, delfiinit pärjäävät koiria paremmin tietoisuutta mittaavissa testeissä ja pesukarhut ovat koiria taitavampia fyysisissä testeissä.

– Jokaisella lajilla on oma ainutlaatuinen älykkyytensä, luonnehtii Lea Popular Science -sivustolle.

"Emme tee palvelusta odottamalla liikoja"

Ihmisten läheisyydessä elävät koirat ovat varsin kyvykkäitä sosiaaliseen oppimiseen ja näkemänsä matkimiseen toisin kuin suuri osa vertailluista eläimistä. Ylivertaisen älykkäinä koiria ei kuitenkaan kannata pitää.

– Emme tee koirille palvelusta olettamalla niiltä liikoja. Koirat ovat koiria, ja meidän pitää ottaa niitä kohdellessamme huomioon niiden todelliset tarpeet ja kyvyt, Osthaus toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja