Mainos

Syöpä- ja sydänpotilaiden hoito viivästyy lakonuhan alla

Suomen Syöpäyhdistyksen pääsihteeri Harri Vertio ja SYKE ry:n puheenjohtaja Seppo Lösönen

Mahdollinen Tehyn työtaistelu vaikeuttaa jo syöpä- ja sydänpotilaiden hoitoa. Syöpäyhdistys ja SYKE muistuttavat, että neuvontapuhelimista saa apua kysymyksiin.

MTV:n Huomenta Suomen vieraina olleet Suomen Syöpäyhdistyksen pääsihteeri Harri Vertio ja Sydän- ja keuhkosiirrokkeet SYKE:n puheenjohtaja Seppo Lösönen ovat huolissaan potilaiden terveydestä Tehyn lakkonuhan alla.

Syöpäyhdistyksen Harri Vertion mukaan Suomessa todetaan sata uutta syöpäpotilasta joka päivä, ja tilanne on nyt menossa huolestuttavampaan suuntaan potilaiden kannalta joka päivä.

- Uusien syöpähoitojen aloittaminen lopettiin jo 5.11, joitakin sädehoitoja siirrettiin jo tätäkin aiemmin. Syövän osalta potilaiden siirtely on hankalaa, sillä hoitoja annetaan lähinna yliopistollisissa sairaaloissa.

Sydän- ja keuhkoliiton Seppo Lösösen mukaan mahdollinen työtaistelu uhkaa elinsiirtoja.

- Tällä hetkellä ei ole täyttä varmuutta, onko meillä tarpeeksi luovuttajia ja pystyvätkö sairaalat tekemään elinluovutuksia ja -siirtoja. Elinsiirtoja tehdään vaan, mikäli sairaalat pystyvät hoitammaan luovutukset.

Irtisanoutumiset kohdistuvat eri tavalla eri syöpäyksiköihin. Vaikeimmat tilanteeet tulevat olemaan Tampereella, Turussa ja Oulussa. Sydänpotilailla puolestaan paras tilanne hoitojen kannalta on yliopistollisien sairaaloiden alueilla.

Ei syytä paniikkiin

Potilasturvalaki takaa Vertion mukaan hoidon vain kaikkein lasten kohdalla ja kaikkein kiireellisimmissä tapauksissa, myös syövän kohdalla.

Lösösen mukaan potilasturvalaki on kaksinainen.

- Mikäli töihin kutsutaan vain vähän hoitajia, kaikkea ei voida turvata. Mikäli töihin taas kutsutaan paljon hoitajia, laki on samalla lakonmurtamislaki.

Molemmat muistuttavat, että ihmisten kannattaa pysyä rauhallisina.

- Päivystykset toimivat, ja lääkärit ovat töissä. Kiireelliset tapaukset hoidetaan aina. Myös neuvontapuhelimet auttavat ja antavat tietoa.

Yksittäiset päivät tai viikot eivät ratkaise esimerkiksi syöpähoitoja suuntaan tai toiseen, mutta ne rakentavat jonoja, jotka taas lykkäävät hoitoja tulevaisuuteen.

- Lääkehoito on niin spesifistä hoitoa, että sitä kykenevät antamaan vai koulutetut ihmiset, Vertio muistuttaa.

Syöpä- ja sydänpotilaiden neuvontanumerot

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.