Mainos

Synnytyssairaaloiden määrä puolittumassa

Synnytyssairaaloiden alasajo jatkuu tänäkin vuonna kiivaana. Viime vuosien aikana on lakkautettu jo toistakymmentä synnytysyksikköä, tänä vuonna lakkautuksia tulee lisää.

Kaikkiaan synnytyssairaaloiden määrä vähenee noin puoleen, kun synnytykset keskittyvät jatkossa kasvukeskuksiin ja isompiin sairaaloihin.

Lakkautuksia aiheuttaa uusi, tiukempi terveydenhuoltolaki, joka edellyttää, että kaikissa synnytysyksiköissä on ympärivuorokautinen päivystys hätäsektioiden varalta.

Vaikka kunnilla olisi varaa kustantaa päivystys, lääkäreitä ja kätilöitä ei ole tarpeeksi saatavilla.

– Meillä on henkilöstöpula ja tilanne ei ole ihan nopeasti paranemassakaan. Tämä on ehkä on suurin syy siihen, miksi synnytyspäivystyksiä on jouduttu keskittämään, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Reilusta neljästäkymmenestä synnytyssairaalasta on lakkautettu jo kymmenkunta, tänä vuonna sulkeutuu vielä muutama. Arvio on, että jatkossa synnytykset tapahtuvat parissakymmenessä isommassa sairaalassa.

Pelkona on, että pitkät synnytysmatkat johtavat myös lisääntyviin ambulanssisynnytyksiin.

– Jos matka synnytyssairaalaan lisääntyy yli kaksi tuntia niin silloin tutkimusten mukaan nämä ambulanssisynnytykset ja muut matkasynnytykset lisääntyvät, toteaa Raahen sairaalan synnytysosaston ylilääkäri Antti Hakala.

Äidit ovat vedonneet lukuisin adressein tuttujen synnytyssairaaloiden säilyttämisen puolesta, mutta vetoomukset eivät ole toistaiseksi auttaneet.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.