Synnytyksessä äidille annettu antibiootti vaikuttaa lapsen suolistossa – tutkimustulos kannustaa panostamaan infektioiden ennaltaehkäisykeinoihin

Äidin synnytyksen yhteydessä saama antibiootti muuttaa lapsen suoliston mikrobiomia eli bakteeriflooraa nopeasti ja pitkäkestoisesti, selviää Oulun yliopiston tutkimuksesta.

Tutkimuksessa tuli ilmi, että äidin kautta saatu antibiootti muuttaa lapsen mikrobiomia yhtä paljon kuin synnytyksen jälkeen suoraan lapselle annettu suonensisäinen antibioottihoito.

Molemmissa tapauksissa antibiootit alkoivat vaikuttaa lapsen suolistossa yhden–kahden päivän sisällä.

Lasten infektiolääkäri, dosentti Terhi Tapiainen kertoo, että tutkimuksen perusteella ei voi kertoa, millaisia vaikutuksia antibiootilla on lapsen terveydelle. Terveysvaikutuksia tulisi tutkia väestön tasolla, mikä Tapiaisen mukaan on suunnitteilla.

Aiemmin on osoitettu, että keisarileikkaus muuttaa lapsen suoliston mikrobiomia nopeasti ja pitkäaikaisesti.

– Keisarinleikkaus voi lisästä allergisia sairauksia ja ylipainoa. Synnytyshetki vaikuttaa näillä lapsilla myös mikrobiomiin, Tapiainen sanoo.

Vakaat perusteet antibiootin käytölle

Äidille voidaan antaa antibioottia esimerkiksi siksi, että se vähentää tehokkaasti vastasyntyneiden vakavia B-streptokokkibakteerin aiheuttamia verenmyrkytyksiä eli sepsiksiä.

Verenmyrkytys on Tapiaisen aika harvinainen tila, mutta B-streptokokkibakteerin kantajuus on äideillä melko yleistä. Noin joka kolmas äiti kantaa bakteeria.

Tutkimuksen mukaan antibiootit pelastavat sekä äitien että lasten henkiä, joten antibioottien käyttöä kannattaa jatkaa nykykäytännön mukaisesti.

Vaikka antibioottien käyttäminen on Tapiaisen mukaan järkevää, olisi hyvä löytää bakteerille täsmällisempi esto.

– Vaikka käytetään mahdollisimman kapeakirjoista antibioottia äideille, riittää se muuttamaan lapsen bakteeriston. Olisi tietysti parempi, että antibiootti olisi vain yhtä bakteeria kohtaan, sillä muilla bakteereilla voi olla terveyshyötyjä, Tapiainen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat