Monelta vauvalta puuttuu hyödyllisiä suolistobakteereita – keisarileikkaus ja antibiootit vaikuttavat

Suolistomikrobisto vaikuttaa merkittävästi immuunijärjestelmän kehittymiseen. Arviolta jopa puolella vastasyntyneistä vauvoista on puutteita mikrobikannassa.

Alateitse syntyvälle vauvalle siirtyy äidin hyödyllisiä suolistomikrobeja. Keisarileikkaus tai antibioottien käyttö haittaavat mikrobien siirtymistä, summaa yliopistotutkija, dosentti Katri Korpela Helsingin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta.

Noin 20 prosentille äideistä tehdään keisarileikkaus. Alateitse synnyttävistä äideistä puolestaan noin 20–30 prosenttia saa suonensisäistä antibioottia B-streptokokin takia.

– Antibiootti ei estä kaikkien mikrobien siirtymistä, mutta kylläkin antibiootille herkkien mikrobien. Ikävä kyllä vauvalle tärkeä bifidobakteeri on hyvin herkkä antibiootille, Korpela sanoo.

Bakteerialtistuksen puute ei aiheuta vauvalle suoraan terveysvaikutuksia, ja mikrobisto korjaantuu ensimmäisen vuoden aikana normaalia vastaavaksi. Vuosi on kuitenkin pitkä aika vastustuskyvyn kehittymisen kannalta.

– Emme vielä ymmärrä kaikkia mekanismeja, joilla suolistomikrobit ja vauvan elimistö keskustelevat keskenään. Väestötasolla kuitenkin tiedetään, että keisarileikkauksella syntyminen altistaa esimerkiksi allergisille sairauksille, kuten astmalle, ja ylipainolle.

Kaupan probioottituotteista voi olla apua

Tutkimus on paljastanut synnytyksessä siirtyvistä bakteereista uutta tietoa. Aiemmin ajateltiin, että vauva saa äidin emätinmikrobeja. Korpelan mukaan nyt tiedetään, että kyse onkin äidin suolistobakteereista.

Vauvoilla on tutkittu ulosteensiirtoa äidiltä bakteerikannan parantamiseksi hyvin tuloksin, mutta se ei käy rutiinihoidoksi.

– Onneksi osa kauppojen probioottituotteista sisältää niitä mikrobeja, joita keisarileikkauksella syntyviltä jää puuttumaan.

Korpelan mukaan vanhemmat voivat oma-aloitteisesti antaa bidifobakteereita sisältäviä valmisteita lapsille, jotka ovat syntyneet sektiolla tai saaneet antibiootteja synnytyksessä tai sen jälkeen.

Myös ruokavalio vaikuttaa vauvan suolistomikrobistoon. Rintamaito on ensi alkuun hyvin tärkeää.

– Kiinteään ruokaan siirryttäessä muun muassa siemenet, pähkinät, pavut ja öljy näyttäisivät tukevan hyödyllisiä suolistobakteereita.

Minkä ikäisenä lapsen on hyvä aloittaa varhaiskasvatuksessa? – Tätä mieltä asiasta ollaan leikkipuistossa: "Riippuu perheen tilanteesta" 0:45
Minkä ikäisenä lapsen on hyvä aloittaa varhaiskasvatuksessa? – Tätä mieltä asiasta ollaan leikkipuistossa: "Riippuu perheen tilanteesta"

Lue myös:

    Uusimmat