Syke: Talvivaaran ympäristövaikutukset muuttuneet vakavammiksi

Talvivaaran vuodon ympäristövaikutukset ovat muuttuneet vakavammiksi viime viikosta. Kaivosalueen eteläiselle puolelle on päässyt huomattava määrä nikkeliä ja muita raskasmetalleja.

– Kaivosalueesta etelään sijaitsevaan Kivijärveen oli sunnuntai-iltaan mennessä kulkeutunut yli 900 kiloa nikkeliä. Nikkelipitoisuus nousee ensi kesään mennessä myös Kivijärven alapuolisessa Laakajärvessä, Suomen ympäristökeskuksen projektipäällikkö Timo Jouttijärvi kertoi tiedotustilaisuudessa.

Talvivaarasta ei terveysvaaraa, ellei luonnonvettä juo

Talvivaaran kaivosalueen vuodosta ei aiheudu vielä välitöntä vaaraa ihmisten terveydelle, ellei luonnonvesiä käytetä juomavetenä tai ruoanlaitossa, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

– Ympäristöriski suurempi ja pahempi kuin vaikutus ihmisten terveyteen. Ihminen hyvin vähän altistuu näille, THL:n Hannu Komulainen arvioi.

Mangaanipitoista järvivettä ei edelleenkään suositella käytettäväksi löylyvetenä.

Kalojen raskasmetallipitoisuuksien kohoamisesta ei ole vielä tietoa. Ne eivät kuitenkaan kerää erityisen paljon muita raskasmetalleja kuin elohopeaa, jota ei tiettävästi ole kaivosalueen päästöissä.

Säteilyturvakeskuksen Tero Varjorannan mukaan ympäristöön päässeestä uraanista ei ole todettu haittaa Talvivaaran työntekijöille tai onnettomuuden hallintaan osallistuneille.

Varjorannan sanoo, että nyt vedessä olevat määrät ovat noin 100 becquerel /l.

– Jos sellaisen uraanimäärän käyttää juomavetenä, vastaa se keskimääräistä vuosittaista säteilymäärää. Ei aiheuta selkeää terveyshaittaa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat