Sydney valmistautuu aboriginaalien mielenosoituksiin

Aboriginaalit aikovat käyttää Sydneyn olympiakisoille kisoille lankeavan julkisuuden hyväkseen ja ajaa omaa, sorretun kansansa asiaa. Ennakkoarvioiden mukaan mielenosoituksiin liittyisi noin 20 000 ihmistä päivittäin.

Aboriginaalien mahdolliset mielenilmaukset olympialaisten aikana pyrkivät muistuttamaan mieleen kansanosan huonon sosiaalisen ja taloudellisen aseman.

Yksi paikka on kuitenkin mielenosoituksien ulottumattomissa - ainakin ennakkopäätöksen mukaan. Aboriginaalien johtajat ovat luvanneet olla käyttämättä kisojen yhteydessä toimivaa taidekeskusta mielenosoitusten areenana.

-Keskuksen tarkoituksena on esittää aboriginaalien taidetta olympialaisiin tuleville ihmisille. Protestoimiseen on muitakin paikkoja, tohtori Lowitja O Donohue muistutti. O Donohue johtaa kisaorganisaatiossa toimivaa alkuperäiskansojen asiaa ajavaa neuvottelukuntaa. Tohtorin mielipiteeseen vaikuttanee uhkaus, jonka mukaan olympiajärjestäjät sulkevat taidekeskuksen, jos sitä käytetään mielenosoitusten näyttämönä. Taidekeskus sijaitsee olympiapuistossa aivan kisojen tärkeimpien areenojen tuntumassa. Alueella järjestetään muun muassa avajaiset, päättäjäiset, yleisurheilukilpailut ja runsaasti australialaista yleisöä houkutteleva uinti.

Aboriginaaleilla huono asema

-Emme suunnittele mitään mellakoita, vaan rauhanomaisia mielenosoituksia, protestoijien tiedottaja Trevor Close kertoi. Aboriginaaleja on noin 2,9 prosenttia Australian 19-miljoonaisesta väestöstä eli noin 386 000 ihmistä. Valtionhallinnon tutkimusten mukaan terveyden ja koulutuksen taso on heidän keskuudessaan alhaisempi kuin valtaväestöllä.

Myös alkoholismi ja vankeustuomiot ovat yleisempiä aboriginaalien kuin valtaväestön parissa, ja lapsikuolleisuus on valtaväestöä korkeampi. Aboriginaalit haluavat hyvitystä paitsi nykypäivän ongelmilleen, myös menneisyyden murheelle.

Australia ei ole kohdellut alkuperäiskansaansa kunnioituksella, sillä esimerkiksi vuosina 1910-1970 noin satatuhatta aboriginaalilasta riistettiin perheidensä parista. Politiikan motiivina oli "nostaa lasten sivistystasoa". Sydneyn kisajärjestäjät ja poliisi eivät aio estää mielenosoituksia, mikäli niitä ei järjestetä olympiapuistossa, ja mikäli ne pysyvät rauhanomaisena. Oikeus mielenosoituksiin on Australian perustuslakiin kuuluva oikeus.

(MTV3-STT-Reuters-AP)

Lue myös:

    Uusimmat