Mainos

Swatin laakson pakolaisia jo 1,7 miljoonaa

Pakistanin armeija etenee Swatin laakson suurimmassa kaupungissa Mingorassa, joka on myös alueen hallinnollinen keskus.Suurin osa kaupungin 300 000 asukkaasta on paennut toista päivää jatkuneita katutaisteluja. Viime viikkojen kiivaan sodankäynnin seurauksena pakolaisia on kaikkiaan jo noin 1,7 miljoonaa.

Talibanienyritys levittää sharia-lakia lähemmäs Pakistanin pääkaupunkia Islamabadia on saamassa katastrofaalisen lopun.

Yhdysvaltain tukema Pakistanin armeija on moukaroinut talibaneja kolmisen viikkoa. Parin viime päivän aikana joukot ovat edenneet Swatin laakson hallinnolliseen keskukseen Mingoraan, joka on ollut talibanien hallussa. Tänään armeija laajensi operaatiotaan myös Afganistanin raja-alueille.

Talibanien lisäksi taisteluissa ovat kärsineet eniten siviilit. Swatin laaksosta on paennut jo lähes kaksi miljoonaa ihmistä.

Nopea pakolaisvyöry on vaikeasti hallittavissa, vaikka osa on majoittunut ystävien ja sukulaisten luokse. Tuhannet ovat päätyneet leireihin. Ruokaa riittää toistaiseksi, mutta valtava väkimäärä tarvitsee muutakin pysyäkseen hengissä.

- Tässä paikassa ei ole mitään, missä voi peseytyä. Ei ole käymälöitä. Myös vedestä on pulaa, Jalozain pakolaisleirin asukas Ajab Khan kertoo.

- Olemme muslimeja ja rukous on velvollisuutemme. Rukoilla voi joka paikassa, mutta tämä ei ole sama, kuin oma moskeijamme. Ei ole tuulettimia tai mattoja ja rukoilemmeerittäin kuumassa säässä.

Jopa yli 45 asteeseen nouseva lämpötila on haaste myös YK:n pakolaisjärjestölle, joka on ryhtynyt pystyttämään leireille viilennettyjä telttoja. Pakistanin hallitukselle telttkylien huonot olosuhteet voivat olla kohtalokkaat. Vaarana on, että kansalaisten toistaiseksi laaja tuki armeijan toimille sulaa paahteeseen.

(MTV3)

Katso Rita Strömmerin juttu (Kymmenen uutiset 24.5.2009)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.