Mainos

Sveitsin ja EU:n taloussopimukset voimaan

Sveitsin ja EU:n taloussuhteet tiivistyivät tänään huomattavasti seitsemän sopimuksen voimaantulon myötä.

Uudet sopimukset poistavat joitakin esteitä työvoiman, maa- ja lentoliikenteen, maatalouden, julkisen alan tarjouskilvan, teknisten standardien sekä tutkimuksen ja kehitystyön aloilla. Tarkoituksena on vähentää Sveitsin eristäytymistä muusta Euroopasta.

Sveitsin presidentti ja valtiovarainministeri Kaspar Villiger luonnehtii sopimuksia "valtavaksi harppaukseksi" sveitsiläisten elämän kannalta. Taloudellisia vaikutuksia paljon tärkeämpi on sopimusten tuoma psykologinen vapaus, hän sanoo.

- Kun nuoremme tietävät voivansa elää ja työskennellä kaikkialla EU:ssa, kun nuoret eurooppalaiset tietävät voivansa löytää työtä Sveitsistä, silloin tämä osoittaa, että me olemme tottumassa toisiimme ja yhteiseloomme, Sveitsin presidentti sanoi Tages-Anzeiger-lehdelle.

Sveitsiläiset torjuivat kymmenen vuotta sitten Euroopan talousaluetta koskevan sopimuksen, jolla pyrittiin helpottamaan EU:n ja sen ulkopuolisten maiden kauppasuhteita.

Sveitsiläiset hyväksyivät tänään voimaantulleet sopimukset toukokuussa 2000 pidetyssä kansanäänestyksessä, mutta niiden ratifiointi jokaisessa EU:n 15 jäsenmaassa saatiin päätökseen vasta tämän vuoden huhtikuussa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.