Suurin osa autoilijoista tuntee tärkeän säännön – talvi yllättää joka kymmenennen

Ympäri vuoden ajettavia autonrenkaita saa nyt myös Suomessa 5:43
KATSO MYÖS: MTV Uutiset selvitti, miten ensisijaisesti Keski- ja Länsi-Euroopan oloihin suunnitellut renkaat sopivat Suomen talveen.

Suurin osa suomalaisista tuntee talvirenkaita koskevan säännön.

Suomessa on käytettävä talvirenkaita marraskuun 1. päivästä lähtien, jos sää tai keli sitä edellyttää.

Liikenneturvan kyselytutkimuksen mukaan kyseisen säännön tietää yhdeksän kymmenestä suomalaisesta. Vajaa kymmenes autoilijoista kertoo talven yllättävän.

Noin kolme viidestä nasta- ja kitkarenkaiden käyttäjistä vastasi kyselyssä vaihtavansa renkaat hyvissä ajoin ennen ensimmäisiä liukkaita.

Liikenneturvan koulutusohjaaja Lari Mäkelän mukaan ihmisten tietämys talvirenkaiden käytöstä on "hyvällä mallilla". Mäkelän mukaan renkaat kannattaa vaihtaa mieluummin vähän liian aikaisin kuin liian myöhään.

– Jos talvi pääsee yllättämään, niin pohdi, voitko kulkea matkoja julkisilla tai muilla keinoin tai vaihtoehtoisesti jäädä esimerkiksi etätöihin. Kesärenkailla ei ole asiaa talvisille teille, Mäkelä sanoo tiedotteessa.

Ennakoi renkaiden vaihtoa

Liikenneturva muistuttaa, että renkaiden vaihtoa on syytä ennakoida heti, kun keli viilenee. Tämä tapahtuu yksinkertaisesti tarkkailemalla lämpötilaa, eli alkaako lämpötila pudota pakkasen puolelle ja onko luvassa lumisateita.

On järkevää myös tarkistaa, missä kunnossa talvirenkaat ovat. Urasyvyyden on oltava vähintään kolme millimetriä.

– Mikäli aiot vaihdattaa renkaasi, niin varaa aika hyvissä ajoin. Talven iskiessä vaihtopaikat täyttyvät nopeasti, Mäkelä kertoo.

Monet autoilijat suosivat rengashotellia, kun on aika säilöä kulkuneuvon kumit talven tai kesän varalle. Kun varastoi renkaat itse, voi kuitenkin säästää pitkän pennin.  Lue asiantuntijat vinkit renkaiden säilyttämiseen.

Valinta nasta- ja kitkarenkaiden välillä herättää aina keskustelua. 78 prosenttia Liikenneturvan kyselyyn vastannaista kertoi, että heidän eniten käyttämässään autossa on talvirenkaina nastarenkaat. 

Mäkelän mukaan sopivien renkaiden valinta riippuu siitä, millainen auto on, ja millainen on renkaiden käyttötarve. Kannattaa siis jo pohtia rengaskaupoilla, missä ja millaisissa olosuhteissa aikoo autoilla.  

– Nastarengas voittaa jäisellä kelillä, vaikka erot ovatkin kaventuneet vuosien mittaan. Kolikon kääntöpuolena on muun muassa se, että nastat kuluttavat teiden pintoja, Mäkelä sanoo.

Kyselyyn vastasi yhteensä 1 113 henkilöä, joista autoilevia 923.

Lue myös:

    Uusimmat