Suuri valiokunta sanoo kyllä Emulle

Eduskunnan suuri valiokunta katsoo, että Suomen pitää liittyä talous- ja rahaliitto Emun jäseneksi ensi vuoden alusta. Jäsenyyttä puoltavat sekä poliittiset että taloudelliset perusteet, valiokunta totesi. Mietintö hallituksen Emu-tiedonannosta hyväksyttiin hallitusrintaman äänin, keskusta ja kristilliset vastustivat.

Valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) totesi, että talous- ja rahaliiton etuja ja haittoja punnittaessa jäi tulokseksi, ettei ulkopuolelle jäämisestä olisi Suomelle erityistä etua.

Keskustan edustaja Matti Vanhanen ehdotti mietintöön useita muutoksia ja esitti Emu-jäsenyyden hylkäämistä toistaiseksi. Vanhasen mukaan keskusta katsoo kuitenkin, että vappuna tehtävä Emu-päätös sitoo Suomea, eikä aio yrittää purkaa sitä eduskuntavaalien jälkeen.

Mietintöön liitettiin keskustan ja kristillisten vastalauseet. Keskustan mielestä Suomi ei ole huolehtinut rahaliiton edellyttämästä taloudellisesta kestokyvystä, kun maata rasittaa sekä suurtyöttömyys että velkataakka.

Viime keväänä suuri valiokunta hyväksyi Emu-mietinnön, jossa se edellytti hallitukselta lisäselvityksiä talous- ja rahaliiton vaikutuksista. Näitä annettiin vuoden mittaan lähes kaksikymmentä. Valiokunta toteaa niiden perusteella, ettei Emuun liittymisellä näyttäisi olevan juuri välitöntä vaikutusta verotukseen, työllisyyteen tai aluepolitiikkaan. Hyötyä taas olisi kaupan ja kilpailun tehostumisesta.

Suuri valiokunta yhtyi hallituksen kantaan siitä, että Euroopan Keskuspankin on toiminnassaan oltava mahdollisimman avoin. Suomen edustajaa EKP:n neuvostossa kehotetaan raportoimaan avoimesti ja kattavasti eduskunnalle ja pankkivaltuustolle.

Valiokunnan mielestä EKP:n avoimen ja aktiivisen tiedotuspolitiikan osalta esikuvina voisivat olla Yhdysvaltain ja Uuden Seelannin keskuspankkijärjestelmät.

Vappuna päätetään

Eduskunnan on määrä äänestää hallituksen Emu-tiedonannosta 17. huhtikuuta. Päätökset Emuun lähtevistä maista tehdään vappuviikonloppuna Brysselissä EU-maiden johtajien kesken. Mukaan lähtee yksitoista EU-maata, jotka EU-komissio ja Euroopan rahapoliittinen instituutti ovat todenneet Emu-kelpoisiksi.

Ulkopuolelle jäävät Ruotsi, Tanska, Britannia ja Kreikka. Suuri valiokunta arvioi Emun entisestään vahvistavan unionin päätöksenteossa muodostunutta asetelmaa, jossa Ruotsi, Tanska ja Britannia jäävät unionia ohjaavan ydinryhmän ulkopuolelle.

Liittovaltiokehityksen vauhdittumiseen suuri valiokunta ei usko.
-Yhdentoista valtion muodostaman euroalueen sisäiset näkemyserot yhteisestä edusta vähentävät myös pidemmällä aikavälillä todennäköisyyttä, että EU siirtyy federalistisempaan päätöksentekoon, mietinnössä todetaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat