Superruoka kiinnostaa kuluttajia

Goji-marjoja
Goji-marjojaMTV3
Julkaistu 03.03.2010 12:13(Päivitetty 31.03.2010 16:19)

Kämmenellä lepäävä tummanpunainen Goji-marja ei näytä rusinaa kummemmalta, mutta tästä marjasta puhuvat nyt kaikki. Sen terveellisyyttä on puitu naistenlehdissä, ja innokkaimmat ovat ehtineet tätä antioksidantti- ja vitamiinipommia jo maistaakin.

– Aika mautonhan tämä on, muistuttaa hieman ruusunmarjaa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund analysoi maistelemaansa Goji-marjaa.

Goji-marjojen ja muiden superruoiksi mainostettujen ruoka-aineiden esiinmarssi on viime aikoina ollut ripeää. Se ei ihmetytä erikoistutkijaa.

– Kuten monella muullakin alalla, myös elintarvikkeissa on muotivirtauksia ja trendejä. Nyt on muotia popsia superruokia. Ihmiset haluavat uudistua aina säännöllisin väliajoin. En pidä sitä pahana, jos se saa ihmiset syömään aiempaa terveellisemmin, Erlund toteaa.

Tiheää ravintoa

Asiakas Ruoholahden K-citymarketissa Helsingissä 2009.Asiakas Ruoholahden K-citymarketissa Helsingissä 2009.MTV3/ Lehtikuva

Superruokina pidetään Erlundin mukaan ruoka-aineita, joiden ravintotiheys on poikkeuksellisen suuri energiamäärään nähden. Superruoat sisältävätkin paljon mm. kivennäisaineita ja vitamiineja. Mitään ihmeaineita ne eivät kuitenkaan ole.

– On turha kuvitella, että kourallinen vaikkapa Goji-marjoja tai annos perulaista Maca-jauhetta nollaisi muutoin epäterveellisen ruokavalion vaikutukset, Erlund muistuttaa.

Herne rokkaa

Superruokainnostus hyödyttää myös kotimaisia ruoantuottajia, sillä monet marjat, kalat, täysjyväviljat, yritit ja rypsiöljy täyttävät superruoan kriteerit.

– Hieman yllättävä mutta jokaisen tuntema superruoka on myös hernekeitto. Herne pitää verensokerin tasaisena ja vatsan kylläisenä. Ei tosiaankaan ole liikaa syödä sitä joka torstai, Erlund pohtii.

Kotimaisten marjojen terveellisyys on tiedostettu jo pitkään, mutta luotettavaa tutkimustietoa ei vielä ole tarpeeksi.

– Eniten tietoa on karpalosta, jonka on voitu osoittaa ehkäisevän virtsatietulehduksia. Puolukalla on todennäköisesti samanlainen vaikutus. Mustikan terveysvaikutuksista ja etenkin sen hämäränäköä parantavasta vaikutuksesta on tehty jonkin verran tutkimuksia, mutta riittävää näyttöä ei ole saatu. Joidenkin tutkimusten mukaan marjojen syönnillä on kuitenkin edullisia vaikutuksia sydän- ja verisuonistoon.

Superruokaa maailmalle

Suomalaisia superruokia, kuten mustikkaa ja kaurapuuroa arvostetaan myös maailmalla.

– Puuro tuntuu nyt lyöneen läpi niissä piireissä, joissa ruoan terveellisyyttä arvostetaan. Ongelma on tietysti se, että suuret massat eivät vielä ole sen terveellisyyttä ja herkullisuutta huomanneet. Mustikka taas on todellisen terveystuotteen maineessa maailmalla, Erlund tietää.