Kuluttajan järjestämässä testissä vallitseviin terveystrendeihin sopivien proteiinipastojen ravintosisällöistä paljastui hurjia eroja.
Tavallista pastaa enemmän proteiinia ja kuitua sisältävät tuotteet ovat valloittaneet kauppojen hyllyt, mutta näitä trendikkäitä tuotteita ostavan asiakkaan kannattaa olla tarkkana.
Kuluttaja-lehden vertailussa nimittäin selvisi, että proteiinipastoissa on suuria eroja niin ravintosisällön kuin koostumuksenkin suhteen. Testissä vertailtiin kymmentä eri valmistajan tuotetta.
Proteiinipitoisuus tavallisen pastan tasolla
Vaikka proteiinipastojen energiamäärät ovat samaa luokkaa kuin tavallisella vehnäpastalla, proteiini ja kuitu pitävät nälän poissa pidempään. Nimestään huolimatta kaikki proteiinipastat eivät ole ravinnepommeja.
Kuluttajan testissä esimerkiksi Risentan maissi-linssi-hernefusillin ravintosisällön todettiin vastaavan tavallista durumvehnäpastaa, joka sisältää raakana proteiinia 12–14 grammaa sataa grammaa kohti.
Proteiinipitoisuuteen ei kannata tuudittautua siinäkään mielessä, että pakkausmerkintöjen mukaan pasta voi sisältää raakana hurjan määrän proteiinia, mutta keitettäessä ravintoainepitoisuus alenee pakkauksessa ilmoitetusta. Esimerkiksi Explore Cuisinen mustapapuspagetin ja Risentan soijapapuspagetin kohdalla raa’an pastan ilmoitetaan sisältävän proteiinia naudanlihan verran, mutta keitettäessä määrä alenee raejuuston tasolle.

