WHO: Videopeliriippuvuus luokitellaan nyt mielenterveyden ongelmaksi

15:56

Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut videopeliriippuvuuden mielenterveyden ongelmaksi.

Yllä olevalla videolla Miska kertoo pitkästä tiestään päihderiippuvaisesta päihdeterapeutiksi.

WHO julkaisi maanantaina uusimman kansainvälisen ICD-tautiluokitusjärjestelmän, ICD11:n. Luokitukseen on nyt ensimmäistä kertaa nostettu videopeliaddiktio. Gaming disorder, tarkemmin digital-gaming tai video-gaming, viittaa digitaalisiin peleihin ja videopeleihin, joita pelataan joko internetin välityksellä tai offline-tilassa.

WHO määrittelee kyseisen addiktion piirteet seuraavanlaisesti: ihminen pelaa alituiseen ja toistuvasti, on kykenemätön kunnolla hallitsemaan pelaamiseen käytettyä aikaa, panee pelaamisen muiden intressien ja koulun ja työn kaltaisten pakollistenkin velvoitteiden edelle sekä jatkaa pelaamista sen negatiivisista vaikutuksista huolimatta.

Määritelmän mukaan addiktiosta aiheutuu merkittävää haittaa pelaajan henkilökohtaiseen elämään, perhe-elämään, sosiaaliseen elämään sekä opiskelu- ja työelämään. Voi ilmetä unirytmin häiriintymistä, ravitsemusongelmia ja fyysistä passiivisuutta.

Jotta diagnoosi annetaan, negatiivisen käyttäytymismallin on pääsääntöisesti jatkuttava ainakin vuoden ajan. Jos lapsi esimerkiksi on uuden pelinsä kanssa hetken suorastaan pakkomielteinen mutta menettää sitten kiinnostuksensa, diagnoosin kriteerit eivät luultavasti täyty.

Päätöstä on jo kritisoitu

WHO:n päätös on jo herättänyt kritiikkiä, myös alan ammattilaisten keskuudessa. Sitä on arvosteltu ennenaikaiseksi ja kriteereiltään liian laveaksi. On muistutettu, että joidenkin tutkimusten perusteella riippuvuus videopeleihin on pikemminkin keino pärjätä taustalta löytyvien suurempien ongelmien, kuten ahdistuksen ja masennuksen, kanssa.

Jotkut ovat kuvailleet päätöstä ylilyönniksi, joka leimaa kokonaisen viihdegenren pienen vähemmistön takia. On sanottu, että tällä perusteella oikeastaan mistä tahansa asiasta jalkapallon katsomisesta tutkielman tekemiseen saa väännettyä sairauden.

Uutta tautiluokitusta laatimassa ollut WHO:n mielenterveys- ja päihdeongelmiin erikoistuneen MSD-viraston jäsen, lääkäri Vladimir Poznyak on myöntänyt, että videopeliriippuvuuden esiintyvyys on kaiken kaikkiaan hyvin pientä. Harva intensiivisestikään videopelejä kuluttava henkilö täyttää nyt julkaistuja diagnostisia kriteerejä.

WHO kuitenkin toivoo, että videopeliriippuvuuden sisällyttäminen päivitettyyn tautiluokitukseen herättää keskustelua ja sitä kautta uusia tutkimuksia ja tietoa aiheesta.

Suomessa on virallisesti käytössä tautiluokitusjärjestelmän edellinen, 1990-luvulla julkaistu versio eli ICD-10. Lääkärilehti uutisoi kesäkuussa, ettei uutta 11. päivitystä tulla ottamaan Suomessa käyttöön luultavasti ainakaan ennen sote-uudistuksen toteutumista.

ICD-luokitusta käytetään yleisesti sairauksien ja kuolemansyiden tilastoinnissa sekä kliinisen potilastyön apuna. Kaikkiaan siinä on mukana noin 55 000 koodia erilaisille diagnooseille.

Lähteet: CNN, Scarymommy.com, Lääkärilehti, THL, WHO

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja