Mainos

Lähiöt elävät voimakasta murrosvaihetta

Lähiöt olivat pitkään seisahtuneisuuden tilassa, mutta nyt niitä on ryhdytty kehittämään aktiivisesti eri puolilla maata. MTV:n SuomiAreenaan Porissa osallistunut Tekesin ohjelmapäällikkö Virpi Mikkonen, mistä tämä johtuu?

- Lähiöt ovat voimakkaassa murrosvaiheessa ja niissä tarvitaan isoja korjausrakentamisen ratkaisuja. Suomen asuntokannasta kolmasosa on rakennettu 70-luvulla ja silloin nousi lähiöihin puoli miljoonaa asuntoa. Tästä syystä nyt on syytä puhua lähiökorjaamisesta.

Millainen on tyypillinen lähiön elinkaari?

- Tyypillinen lähiön elinkaari on alkanut siitä, kun suureen asuntopulaan on rakennettu nopeasti ja edullisesti asuntoja maaltamuuttajille ja teollisuuden tarpeisiin. Silloin ei ole kiinnitetty huomiota kaikkiin niihin asioihin, joihin tänä päivänä panostetaan. Lähiöissä on syntynyt samoihin aikoihin lapsia ja näiden päästessä murrosikään on asuntoalueelle voinut helposti syntyä ongelmalähiön maine.

Johtuuko tämä käynnissä oleva lähiöiden kehitys siitä, että aikuiseksi kasvaneet lapset ovat lähteneet, myös ikääntyneet aikuiset hakeutuvat toisaalle ja nyt tilalle muuttaa uutta väkeä?

- Toivottavasti. On myös syytä muistaa, että lähiöt tarjoavat yhdenlaisen ratkaisun esimerkiksi pääkaupunkiseutua vaivaavaan asuntopulaan. Ne ovat erinomaisia paikkoja rakentaa lisää uusia asuntoja. Lähiöissä on valmiina infrastruktuuri eli energia- ja liikennejärjestelmät. Lähiöiden täydennysrakentaminen on kuntienkin kannalta edullista.

Olet sitä mieltä, että lähiöitä ei kannata korjata talo kerrallaan, miksi ei?

- Tuolloin kokonaisajattelusta saatava hyöty jää saamatta. Suurempia alueita uudistamalla voidaan paremmin hyödyntää erilaisia uusiutuvan energian ratkaisuja ja toisaalta se on myös rakennusliikkeille houkuttelevampaa. Ne pystyvät toimimaan suuremmissa kohteissa kustannustehokkaammin.

Onko lähiö hyvä sana?

- Jotenkin minusta tuntuu, että se on vähän kuin eufemismi, koska lähiöthän ovat perinteisesti aika kaukana. Tuskinpa kuitenkaan sanan vaihtaminenkaan mitään auttaisi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.