Mainos

Suomi varannut oikeuden 5,5 miljoonaan täsmärokotteeseen

Suomi varautuu hankkimaan 5,5 miljoonaa annosta täsmärokotetta maailmanlaajuista influenssaepidemiaa vastaan.

Kansanterveyslaitos on tehnyt viisi vuotta kestävän ennakkovarauksen rokotteen saamisesta hollantilaisen Solvay Pharmaceuticals B.V -rokotevalmistajan kanssa. Valmistaja sitoutuu toimittamaan varatun rokotemäärän sitä mukaa, kun tuotanto etenee. Suomi on varaajien jonossa neljäntenä.

Erikoistutkija Rose-Marie Ölander Kansanterveyslaitokselta sanoo, että pandemialta suojaava täsmärokote annetaan kaikille, jos pandemia puhkeaa.

Täsmärokotteen saanti kestää noin puoli vuotta pandemian eli maailmanlaajuisen influenssaepidemian puhkeamisesta. Rokotteen teko voi alkaa, kun virus on ensin eristetty.

Suomi joutuu maksamaan rokotteen varaamisesta 550 000 euroa vuodessa. Kun rokotteet aikanaan ostetaan, niistä maksetaan erikseen.

Pohjoismaat ovat selvitelleet myös yhteisen rokotetuotantolaitoksen rakentamista, mutta jos sellainen syntyy, rokotteiden valmistamiseen päästäisiin aikaisintaan viiden vuoden kuluttua.

Kansanterveyslaitos neuvottelee rokotevalmistajien kanssa myös ns. mallirokotteen hankintasopimuksesta. Mallirokotetta pyritään hankkimaan koko väestölle ensi vuoden aikana, jolloin niiden laajamittainen valmistus Euroopassa alkaa.

Linnusta peräisin olevista virustyypeistä luotuja mallirokotteita käytetään erityisesti pandemian alkuvaiheessa, jolloin täsmärokotteen laajamittainen tuotanto ei ole vielä alkanut.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.