Mainos

Suomi turvaa Afganistanin vaaleja lisäsotilailla

Suomen ulkopoliittinen johto haluaa, että Afganistaniin lähetettävät uudet rauhanturvaajat toimivat maan pohjoisosassa samalla alueella kuin nykyisetkin suomalaiset rauhanturvaajat. Samaten tarkoituksena on, etteivät rauhanturvaajien tehtävät muuttuisi kovin paljon nykyisistä.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta päättivät yhteiskokouksessaan perjantaina ennakko-odotusten mukaisesti, että Suomi valmistautuu vahvistamaan osallistumistaan Afganistanin kriisinhallintaoperaatiossa lähettämällä alueelle 100 uutta rauhanturvaajaa. Joukkojen tarkoitus on turvata presidentin- ja maakuntavaalien onnistumista.

Vielä ei ole varmuutta, koska uudet rauhanturvaajat lähtevät matkaan. Vaalit järjestettäneen alkusyksystä. Uusien rauhanturvaajien määräaika on kolmesta viiteen kuukautta.

Afganistanin tilannetta käsiteltiin kokouksessa tunnin verran. Kokouksen jälkeen presidentti Tarja Halonen perusteli STT:lle lisäjoukkojen lähettämistä sillä, että Suomi haluaa olla mukana tukemassa Afganistanin demokratisoitumisprosessia. Vaalien onnistuminen on tärkeää prosessin jatkumiselle.

- Tämä on osa demokratisoimisprosessia. Vaalien tukeminen on hyvin tärkeää, hän korosti.

Halosen mukaan eniten keskusteltiin siitä, kuinka paljon Afganistania halutaan tukea ja mitkä ovat suomalaisten rauhanturvaajien tehtävät.

Turvallisuus entistä tärkeämpää

Monet maat ovat olleet haluttomia lisäämään rauhanturvaajiaan Afganistanissa. Ruotsi tosin teki pari kuukautta sitten päätöksen noin sadan sotilaan lisäämisestä maassa. Suomalaiset toimivat ruotsalaisjohdon alaisuudessa.

Nato on Yhdysvaltojen johdolla pyytänyt eri mailta lisäjoukkoja. Halonen myönsi, että jotkut saattavat tulkita Suomen päätöksen Yhdysvaltojen liehittelemiseksi. Hän kuitenkin muistutti, että Yhdysvaltojen hallinto on juuri muuttumassa. Siksi hallitus seuraakin tarkkaan Yhdysvaltojen tulevaa linjaa.

Halonen myönsi myös, että rauhanturvatehtävät ovat aina vaativia. Siksi onkin tärkeää kiinnittää turvallisuusasioihin entistä tarkempaa huomiota. Puolustusministeriö ja Puolustusvoimat ovat jo lisänneet voimavaroja turvallisuuteen.

Eduskunta saa selonteon helmikuussa

Suomalaissotilaille tulee myös suojaustehtäviä aiempien huolto- ja rakentamistehtävien lisäksi. Uusien joukkojen tehtävänä on myös jakaa tietoa ja pitää yhteyttä paikallisiin viranomaisiin.

Halonen korosti, että eduskunnallakin on sanansa sanottavanaan rauhanturva-asiassa. Kriisinhallintalain mukaisesti valtioneuvosto antaa eduskunnalle selonteon toiminnan laajentamisesta helmikuun aikana.

Suomella on Afganistanissa Isaf-operaatiossa noin 110 sotilasta. Heistä 80 sekä neljän hengen siviiliasiantuntijaryhmä työskentelee jälleenrakennusryhmässä Mazar-e-Sharifin alueella Pohjois-Afganistanissa. Väkivaltaisuudet ovat keskittyneet maan eteläosiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.