Mainos

”Suomi selviää Venäjän puutulleista”

Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Anne Brunila katsoo, että kotimaisen puunkorjuun edistäminen Venäjän puutullien vuoksi on paitsi valtava haaste, myös kansallinen etu.

- Kotimaisen puun tuominen markkinoille tuo rahaa maakunnille, lisää työpaikkoja sekä elinvoimaisuutta. Myös Suomen tuontiriippuvuus vähenee merkittävästi raaka-aineen osalta, Brunila totesi MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa.

Brunilan mukaan kotimaisen puunkorjuun edistäminen mahdollistaa myös sen, että Suomi saa uusiutuvan energian tuotantoon soveltuvaa raaka-ainetta, jota ei voida jatkojalostaa enemmän.

Hän kuitenkin myöntää, että puutullit ovat valtava haaste Suomelle.

- Koska asiat etenevät nopeasti, tarvitaan myös nopeita ja mittavia päätöksiä. Puhutaan niin suurista puumääristä ja lisäpuun tuomisesta markkinoille, että se ei aivan helposti onnistu.

Brunila kuitenkin uskoo, että kotimaisella puulla voidaan korvata Venäjän puuntuonti.

- Kyllä se Suomen metsistä löytyy ja kestävästi voidaan lisätä hakkuita. Toisaalta monta mutkaa on matkassa ennen kuin puu saadaan metsistä tehtaille.

Brunilla kehottaa nyt metsänomistajia aktivoitumaan. Lisäksi metsäpuolelle tarvitaan lisää työntekijöitä. Alalla on muun muassa vaikea pula koneenkuljettajista ja autonkuljettajista.

- Lisäksi tieväylät on saatava kuntoon, jotta puu saadaan kuljetettua metsistä tehtaille, sanoo Brunila.

Brunila toivoo yhä, että Venäjän puutullikysymykseen löydettäisiin neuvotteluratkaisu. Mikäli näin ei tapahdu, ei Brunilan mukaan tehtaiden sulkemisiakaan voida jatkossa välttää.

Vaikka haasteet ovat valtavia, ei Brunila luonnehtisi, että Suomi on asian kanssa nyt pulassa.

- Täytyy löytyä kansallinen tahtotila ja tarvitaan kaikkien toimijoiden yhteistyötä, jotta haasteesta selvitään.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.