Suomi sai hopeiset mitalit – se ei lohduttanut ketään

Suomen naisten lentopallomaajoukkue hävisi sunnuntaina Tampereella Portugalille Hopeisen liigan toisessa loppuottelussa ensin varsinaisen ottelun 1–3 ja pisteiden oltua tasan 3–3 sen perään pelatun lisäerän jatkopalloilla 21–23.

Suomella oli varsinaisen ottelun neljännessä erässä kolme eräpalloa, joista yhden voittamalla olisi tullut piste ja olisi varmistunut nousu Kultaiseen liigaan kaudeksi 2025.

Lisäerässäkin Nikolas Buserin valmentamalla joukkueella oli kaksi ottelupalloa, mutta lopulta Portugali ratkaisi kahdeksannella ottelupallollaan vierasvoiton, ja sen juhlat alkoivat mitalien jaon jälkeen villeinä.

Suomen pelaajat ja tiimi saivat hopeiset mitalit, mutta se ei lohduttanut ketään. Buser tiivisti ottelun ja pettymyksen urheasti.

– Portugali paransi selvästi avausottelusta (Suomi voitti vieraissa 3–0), me emme pystyneet samaan tasoon. Emme saaneet syötöllä painetta heidän vastaanottoonsa. On liian aikaista sanoa, mikä oli tämän ottelun opetus, mutta nämä kaksi ottelua olivat hyvää valmistautumista EM-karsintoihin, Buser sanoi.

Elokuussa alkavissa EM-karsinnoissa Suomi kohtaa ensin Sveitsin kotona ja sitten Saksan vieraissa. Karsinnat jatkuvat elokuussa 2025 niin, että Sveitsi kohdataan vieraissa ja Saksa kotona.

Elokuun 2025 karsintoihin olisi ollut paljon parempaa valmistautumista, jos Suomi olisi noussut Kultaiseen liigaan. Siellä pelaa Euroopan parhaat maat sijoilta 9–20.

– Kultaisessa liigassa olisi saanut lisää tällaisia kovia otteluita, nyt emme saa yhtä kovia vastustajia, Buser harmitteli.

Passari Alanko suuntaa Yhdysvaltoihin

Vuoden 2026 naisten EM-kisat pelataan Azerbaidzhanissa, Ruotsissa, Tshekissä ja Turkissa. Suomi on ollut mukana kolmissa edellisissä EM-kisoissa 2019, 2021 ja 2023. Niissä kaikissa ykköspassarina on ollut Yhdysvaltojen uuden ammattilaisliigan Houstoniin ensi kaudeksi siirtyvä passari Kaisa Alanko.

– Lähden haastamaan toista passaria, ja tavoite on pelata mahdollisimman paljon. Lähden Houstoniin marraskuun alussa, kausi pelataan siellä tammi-huhtikuussa, Alanko sanoi.

Liigan pelaajista peräti yhdeksän on jo valittu USA:n Tokion olympiakultaa Pariisissa puolustavaan joukkueeseen, mukana on kaksi tulevaa seurakaveria eli passari Micha Hancock ja hakkuri Jordan Thompson.

– Nyt pidän loman, sitten keskitytään EM-karsintoihin ja niiden jälkeen on toinen lomajakso. Hyväksyin Houstonin tarjouksen paljolti siitä syystä, että kroppa saa pitkän lepojakson, sanoi 31-vuotias Alanko.

Alanko pelasi sunnuntaina 143. A-maaottelun. Neljännen erän ratkaisuhetkien kokoonpanon muilla kuudella pelaajalla ei ollut yhteensäkään niitä yhtä paljon.

Lue myös:

    Uusimmat