Suomi paheksuu Ylen toimittajan kiinniottoa Kiinassa

Suomi on viestittänyt Kiinalle huolestuneisuutensa Tiibetin tilanteesta. Ulkoministeriön mukaan poliittinen valtiosihteeri Teija Tiilikainen pyysi Kiinan suurlähettilään Ma Keqingin ministeriöön kuultavaksi Tiibetin tapahtumista.

Tiilikainen tapasi Kiinan Suomen-suurlähettilään tänään. Ministeriön mukaan keskusteluja käytiin hyvässä hengessä.

Ulkoministeriöstä kerrottiin illalla, että Tiilikainen toi keskusteluissa esiin huolensa väkivallan käytöstä mielenosoitusten yhteydessä. Toivomuksena oli, että osapuolet pidättäytyisivät väkivallasta.

Kiinan suurlähettiläs puolestaan toi lähetystöneuvos Annikki Arposen mukaan esiin sen, että maa tuomitsee mielenilmaukset täysin dalai-laman provosoimina. Mielenilmaukset eivät suurlähettilään mukaan olleet rauhanomaisia.

Suurlähettiläs korosti Arposen mukaan, että Kiinan poliisivoimat ja armeija, jotka kutsuttiin pitämään järjestystä, on käyttänyt joukkojen hallintaan käytettäviä keinoja, ei sotilaallisia keinoja.

Tapaamisessa Tiilikainen esitti myös Suomen paheksunnan Yleisradion kirjeenvaihtajan Katri Makkosen joutumisesta kiinni otetuksi, kun tämä hoiti toimittajan tehtäviään Gansun maakunnassa Kiinassa. Makkonen ja kuvaaja pysäytettiin eilen, ja heiltä vaadittiin kaiken haastattelumateriaalin luovuttamista.

Suurlähettilään mukaan pysäyttäminen ja tarkastus oli välttämätön toimenpide, koska alueelle oli julistettu poikkeustila ja toimittaja oli ollut suljetulla alueella. Arposen mukaan Kiinan suurlähettilään näkemyksenä oli, että koska kuvaaminen kohdistui poikkeustila-alueeksi julistettuun paikkaan, poliisilla olisi oikeus ottaa kuvamateriaali.

Lisää Tiibetin kriisistä täältä

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat