Mainos

"Suomi on niin pieni partneri, ettei täällä kannata käydä koko ajan"

Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden tapaa tänään presidentti Tarja Halosen.

Tapaaminen on harvinainen, sillä Halonen ei ole virallisesti tavannut Yhdysvaltain johtoa yhdeksään vuoteen.

Tutkija Charly Salonius-Pasternak ei pidä kuitenkaan erityisen poikkeavana sitä, että Yhdysvaltain johto vierailee tapaamassa Suomen johtoa niin harvoin. Hän ei myöskään usko, että harvat käyntikerrat johtuvat Halosen Irak-lausuntojen aiheuttamasta traumasta.

– Jossakin vaiheessa, kun presidentti Halonen kritisoi Yhdysvaltojen Irakin sotaa, niin kysymys oli ehkä henkilökohtaisesta asiasta. Mutta tässä vaiheessa siitä on jo päästy yli. Tosiasia on vain se, että Suomi on niin pieni partneri, että täällä ei kannata käydä koko ajan.

Salonius-Pasternak arvioi, että suomalaisten maine Venäjä-osaajina on edelleen yksi tärkeimmistä syistä, jonka vuoksi Yhdysvaltojen johto tulee Suomeen

– Tietenkin Yhdysvallat voi puhua myös muiden maiden kanssa Venäjästä. Mutta ehkä Yhdysvalloissa nähdään, että Suomella on pitkä suhde Venäjään ja rauhallisempi lähestymistapa Venäjään kuin monilla muilla itäisillä Nato-mailla.

Muuten Suomi voi saada Yhdysvaltojen huomion Salonius-Pasternakin mukaan vain hyvin yksilöidyissä asioissa.

– Amerikkalaiset tulevat Suomeen kysymään neuvoa yksittäisissä projekteissa, kuten esimerkiksi vihreän talouden tai energiatehokkuuden asioissa. Alueina tällaisia taas voivat olla arktiset alueet tai Afganistan.

Varapresidentti Biden on Suomessa kaksipäiväisellä vierailulla keskustelemassa muun muassa kansainvälisestä taloustilanteesta. Esille nousevat todennäköisesti myös Lähi-Idän kysymykset sekä USA:n ja EU:n suhde.

Biden saapui Suomeen eilen. Täältä Biden jatkaa matkaansa Venäjälle ja Moldovaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.