Suomi juhli itsenäisyyspäivää arvokkaasti

Siniristiliput liehuivat 89. kertaa Suomen itsenäisyyden kunniaksi.

Itsenäisyyspäivän vastaanotto Presidentinlinnassa on ohi. Tasavallan presidentti Tarja Halosen ja tohtori Pentti Arajärven käteltäviksi saapuivat iltaseisemän aikaan ensimmäisinä Mannerheim-ristin ritarit. Pentti Iisalo johti neljän ritarin joukkoa Jean Sibeliuksen Jääkärimarssin soidessa taustalla.

Presidentti Halonen ja tohtori Arajärvi tervehtivät mediaa ennen Linnan juhlien alkua.

Presidentti kertoi, että Linnaan on kutsuttu tänä vuonna tavallista enemmän urheilijoita olympiavuoden takia ja paljon lasten kanssa työskenteleviä ja mielenterveystyötä tekeviä sosiaalisen yhdenmukaisuuden vuoksi.

Presidentti muistuttaa siitä, että YK:n rauhanturvatoiminnan aloittamisesta on kulunut 50 vuotta, ja suomalaiset ovat olleet mukana alusta asti.

Itsenäisyyspäivää on juhlittu perinteisin menoin

Suomen 89. itsenäisyyspäivää juhlittiin perinteisin menoin. Itsenäisyyttä juhlistettiin tapahtumilla, konserteilla ja jumalanpalveluksissa eri puolilla maata.

Aamuyhdeksältä suomalaisuuden liitto järjesti valtakunnallisen lipunnostotilaisuuden Helsingin Tähtitorninmäelle. Perinne on jatkunut vuodesta 1957 lähtien. Tänä vuonna lippupuheen piti perussuomalaisten kansanedustaja Timo Soini.

Sankarihautoja valaistiin itsenäisyyspäivänä perinteiseen tapaan kynttilöillä. Juhlavalaistus järjestetään Helsingin Hietaniemen hautausmaan lisäksi Luumäellä ja Nivalassa. Tänä vuonna teemana on Suomen kolmannen presidentin, Pehr Evind Svinhufvudin elämäntyö.

Rautasormuksilla tukea sotaveteraanien kotona asumiseen

Sota-aikana 300 000 suomalaista lahjoitti kultasormuksensa sotatarvikkeiden ostoa varten. Vastineeksi isänmaallista teostaan he saivat rautaiset sormukset. Jäljelle jääneitä sormuksia on myyty sotiemme veteraanien hyväksi huhtikuusta lähtien, hyvällä menestyksellä. Vuoden loppuun asti myynnissä olevilla sormuksilla kerätään rahaa sotaveteraanien ja heidän puolisoidensa kotona asumisen tukemiseen.

Itsenäisyyspäivä vaikuttaa aukioloihin ja liikenteeseen

Päivän aikana on järjestetty monissa kirkoissa itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksia ja juhlia. Suomen korkein johto osallistui puoliltapäivin aiempien vuosien tapaan ekumeeniseen juhlajumalanpalvelukseen Helsingin tuomiokirkossa, jossa saarnasi piispa Eero Huovinen.

Presidentti korosti ekologisia valintoja

Presidentti Tarja Halonen toi toisen presidenttikautensa ensimmäisiin Linnan juhliin palan vanhaa. Hän oli pukeutunut jo aiemmin käyttämäänsä, Ritva Fallan suunnittelemaan, iltapukuun tähdentääkseen kestävän kehityksen tärkeyttä.

Ekologisten arvojen ohella juhlien painopisteenä oli yleinen ja yhtäläinen äänioikeus.

Presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi olivat kutsuneet itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle muun muassa useita naisjärjestöjen edustajia naisten äänioikeuden merkkivuoden kunniaksi.

Itsenäisyyspäivän juhlahumuun osallistunut Naisjärjestöt yhteistyössä ry:n pääsihteeri Leena Ruusuvuori sanoi, että naisjärjestöt tekivät aikoinaan paljon ja pitkään töitä äänioikeuden puolesta. Työsarkaa riittää Ruusuvuoren mukaan edelleen. Hän peräänkuulutti esimerkiksi perhevapaakustannusten tasaamista naisten ja miesten työnantajien kesken.

Eniten salamavalojen räiskettä aiheutti rock-tähti Ville Valo, joka tuli juhlaan yksin. Hyväntuulisena saapunut Valo keskusteli kättelyn aikana presidenttiparin kanssa hyvän tovin.

Juhlissa oli noin 1800 vierasta. Kutsuttuja oli satakunta enemmän kuin viime vuonna, ja mukana oli runsaasti uusia kasvoja ja tänä vuonna ansioistaan palkittuja. Lisäksi joukkoon mahtui Halosen ja Arajärven vuoden aikana tapaamia henkilöitä.

Muotisuunnittelija Jukka Rintala oli jälleen suunnitellut useita linnanjuhlapukuja. Rintala osallistui tilaisuuteen myös itse tuoreena Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalistina. Rintala kertoi, että hänellä on takana kiireinen 30-vuotistaiteilijajuhlavuosi, joten Linnan puvutkin valmistuivat varsin viime tingassa.

Rintala oli suunnitellut muun muassa Marimekon toimitusjohtajan Kirsti Paakkasen puvun. Itse hän oli pukeutunut mustaan, samettiseen frakkiin.

Köyhien linnanjuhlat keräsi ennätysmäärän väkeä

Köyhien linnanjuhlia vietettiin päivällä perinteisin menoin Helsingissä. Järjestäjien mukaan Hakaniemen torille oli saapunut noin parituhatta ihmistä, mikä on enemmän kuin aikaisempina vuosina.

Vieraille tarjottiin lihasoppaa, voileipiä ja kahvia. Lisäksi tilaisuudessa jaettiin vaatteita.

Puoliltapäivin alkaneeseen tapahtumaan kuului jumalanpalvelus sekä useita musiikkiesityksiä.

Tapahtuman pääjärjestäjänä toimii edesmenneen isänsä Veikko Hurstin työtä jatkava Heikki Hursti. Köyhien linnanjuhlien järjestämisessä oli mukana myös reilut 50 avustajaa.

- Tuntuu siltä, että porukka viihtyi täällä, vaikka aina voisi olla toisinkin, Hursti sanoi.

Onnettomuus keskeytti paraatin

Valtakunnallinen itsenäisyyspäivän paraati marssittiin tänä vuonna Jyväskylässä. Paraatiin osallistui 1400 henkeä, 100 ajoneuvoa, lentokoneita ja helikoptereita pääosin läntiseltä maanpuolustusalueelta.

Myös suomalaiset Euroopan unionin nopean toiminnan joukot esittäytyivät. Taisteluosastot voidaan lähettää EU:n ja osallistuvien maiden päätöksellä erilaisiin turvaamistehtäviin.

Paraati jouduttiin keskeyttämään hetkeksi iäkkään mieshenkilön jäätyä panssariajoneuvon alle. Mies toimitettiin sairaalaan, missä hän Jyväskylän poliisin mukaan hän menehtyi vammoihinsa.

Ylioppilailla perinteinen soihtukulkue

Pääkaupunkiseudun ylioppilaskunnat laskivat iltapäivällä seppeleet Hietaniemen hautausmaan sankariristille. Sen jälkeen ylioppilaat järjestäytyivät soihtukulkueeksi kohti Senaatintorin kansalaisjuhlaa.

Itsenäisyyspäivää juhlittiin Helsingin lisäksi illalla näyttävästi myös esimerkiksi Tampereella, jossa Keskustorilla kello 18 alkava juhla päättyi ilotulitukseen.

Linnan juhlia voi seurata MTV3:n Linnan juhlien erikoissivuilla.

Lue lisää:

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat