Suomi jäädytti Tansanian kehitysyhteistyörahoja

Suomi on pannut jäihin Tansanialle kehitysyhteistyönä myönnettävän suoran budjettituen. Syynä ovat viime ja tänä vuonna esiin tulleet korruptiotapaukset.

Viime vuodelta on evätty 2 miljoonaa euroa, ja tälle vuodelle kaavailluista 15 miljoonasta eurosta ei ole maksettu mitään.

Marraskuussa selvisi, että Tansanian keskuspankissa oli siirretty 110 miljoonaa dollaria (72 miljoonaa euroa) tekaistuille tileille. Tapaus kävi ilmi pankin rutiinitilintarkastuksen yhteydessä.

Helmikuussa maan parlamentti paljasti, että maa oli tehnyt 170 miljoonan dollarin sopimuksen tekaistun energiayhtiön kanssa. Paljastus peruutti Tansanian presidentin valtiovierailun Suomeen.

Tansania on Suomen pitkäaikainen kehitysyhteistyökumppani. Suomi on myöntänyt maalle suoraa budjettitukea vuodesta 2001 saakka. Tuki on ollut puolet maalle varatusta kehitysyhteistyömäärärahasta. Toinen puolikas on mennyt erilaisiin ohjelmiin ja hankkeisiin.

Vuonna 2003 Tansaniaa sai Suomelta 12 miljoonaa euroa. Tälle vuodelle rahaa on varattu 30 miljoonaa euroa, josta nyt maksamatta jäävän budjettituen osuus on 15 miljoonaa.

Lähetystöneuvos Keijo Ruokoranta ulkoministeriön Afrikan ja Lähi-idän -osastolta kertoo, että Suomen reaktio oli voimakas verrattuna muihin maihin.

- Meillä on tiukka linja. Suomi myöntää suoraa budjettitukea varovaisesti. Se on suurennuslasin alla, hyvin kontrolloitu apumuoto, Ruokoranta sanoo.

Muut valtiot ovat olleet valmiita jatkamaan Tansanian budjettitukea.

Ruokoranta kuvailee budjettitukea nykyaikaiseksi yhteistyön välineeksi, jossa ei ole suuria varainsiirtokustannuksia. Se kuitenkin edellyttää, että valtiolle on selkeät suunnitelmat avun käytöstä, hallinto on läpinäkyvää ja valvontajärjestelmä toimii.

Valtion tarkastusvirasto vieraili Tansaniassa vuonna 2006 ja totesi tuolloin, ettei suoran budjettituen myöntämiselle ole esteitä.

Suomi maksaa suoraa budjettitukea joillekin pitkäaikaisille kehitysyhteistyömaille, kuten Mosambikille, Sambialle ja Nicaragualle.

Nyt näyttää siltä, että Tansania voisi saada puolet tälle vuodelle tarkoitetusta budjettituesta. Korruptiotapauksista on tehty selvitykset ja toimintasuunnitelmat, ja syyllisiä on erotettu. Apua ei ole kuitenkaan lyöty lukkoon, Ruokoranta kertoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat