Mainos

Suomi ja Ruotsi yhdessä torjumaan hyljevahinkoja

Hyljekantojen kasvu on aiheuttanut ongelmia kalastajille Pohjanlahden molemmin puolin. Vaihtoehdoiksi esitetään sekä hylkeenkestäviä pyydyksiä että hylkeiden laajamittaisempaa metsästystä.

Suomi, Ahvenanmaa ja Ruotsi ryhtyvät yhdessä torjumaan hylkeiden rannikkokalastajille aiheuttamia hyljevahinkoja. Hylkeen kestävien pyydysten kehittäminen sekä hylkeiden metsästämisen edistäminen nousivat tärkeimmiksi tavoitteiksi Turussa tänään järjestetyssä työpajassa.

Asioita edistämään perustettiin ohjausryhmä, jonka tehtävänä on luoda kalastajien, tutkijoiden ja hallinnon yhteistyöverkosto. Perusteena on se, että hyljekantojen kasvu aiheuttaa samanlaisia ongelmia Pohjanlahden molemmin puolin.

Kalastajat odottavat myös korvauksia hylkeiden aiheuttamista saalistuhoista. Neuvottelut EU-komission kanssa ovat käynnissä.

- Valoa näkyy tunnelin päässä. Voimme odottaa, että kevään aikana saadaan lopullinen vastaus, sanoo kalastusneuvos Orian Bondestam maa- ja metsätalousministeriöstä.

Hylkeen kestäviä rysiä on kokeiltu lohen ja siian kalastuksessa Pohjalahdella ja Suomenlahdella.

- Kehittelyä tarvitaan, jotta niitä voitaisiin käyttää myös ahvenen ja kuhan pyynnissä, sanoo Bondestam.

Hylkeen metsästämisen edistämisessä Ruotsin kanssa on jo tehty yhteistyötä Merenkurkun alueella. Nahkan, traanin ja öljyn lisäksi halutaan lisätä hylkeenlihan käyttöä.

- Se edellyttää hylkeiden pyytämistä elävinä, joten pyydyksiin tarvitaan rakenteellisia muutoksia. Tavoitteena on myös mahdollisimman eettinen pyynti.

Hylkeen lihan mahdollisimman monipuolinen hyötykäyttö voi tuoda kalastajille lisätuloja, korostaa Bondestam.

- Viime kädessä kysymys on kuitenkin siitä, että kotimaista kalaa on jatkossakin tarjolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.