Suomi ja Ruotsi pohtivat yhteislähetystöjä

Suomella on tavoite saada lähetystö jokaiseen EU-maahan. Yhteisillä lähetystöillä varat saataisiin riittämään pitemmälle.

Suomi ja Ruotsi suunnittelevat laajentavansa yhteistyötään ulkomaanedustuksessa, kertovat ulkoministerit Erkki Tuomioja ja Laila Freivalds. Tarkoitus on selvittää, voidaanko yhteisistä tiloista ja palveluista mennä pitemmälle ja perustaa yhteisiä lähetystöjä.

Suunnitelmien taustalla on Tuomiojan mukaan se, että molemmilla mailla on vaikeuksia olla edustettuna kaikissa tarpeellisissa maissa.

-Meillä on molemmilla vaikeuksia edustautua kaikkialla maailmassa missä sitä tarvittaisiin. EU:n jäseninä meidän on kuitenkin oltava valmiita ottamaan kantaa kaikkiin mahdollisiin kansainvälisiin ja globaaleihin kysymyksiin, Tuomioja sanoi.

Freivalds arveli, että yhteistyöllä saadaan niukat rahat riittämään pitemmälle, kun kummallakaan maalla ei ole varaa kasvattaa budjettejaan. -Maailmassa ei nykyään ole sellaisia osia, joissa meillä ei olisi etuja valvottavana, perusteli Freivalds.

Suomen lähetystöverkko on kasvanut viime vuosina Euroopassa, sillä Suomella on tavoite saada lähetystö jokaiseen EU-maahan.

Ulkoministerit tuomitsevat Irakin kidutustapaukset


Ulkoministerit ovat tuominneet Irakin kidutustapaukset.

Helsingissä tavanneiden ministerien mielestä Irakissa ilmi tulleet kidutukset ovat heikentäneet - ei vain Yhdysvaltain - vaan koko kansainvälisen yhteisön uskottavuutta Irakilaisten silmissä.

Tämän pelätään vaikeuttavan kesällä tapahtuvaa vallansiirtoa liittoumalta irakilaisten käsiin.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 10.05.2004)

Lue myös:

    Uusimmat