Mainos

Suomi hiljentyy jouluaaton viettoon

Suomi rauhoittuu tänään joulunviettoon.

Joulupyhät tuovat aikataulumuutoksia liikenteeseen ja palveluihin. Kaupat saavat olla tänään auki kello yhteen asti. Joulupäivänä kaupat ovat kiinni.

Myös bussien ja junien kotimaan kaukoliikenne hiljenee vähitellen iltaa kohden ja pysähtyy valtaosin aattoillan sekä joulupäivän aamun ajaksi.

Junat kulkevat aattona poikkeusaikataulussa. Kotimaan kaukoliikenne pysähtyy illansuussa kokonaan ja käynnistyy jälleen joulupäivänä puolenpäivän jälkeen.

Kaukoliikenteen bussivuoroissa ajetaan jouluaattona lauantaivuorot siten, että kello 14 jälkeen lähtevät vuorot voidaan jättää ajamatta. Joulupäivänä etenkin pikavuoroliikennettä on rajoitetusti, ja vuorot voidaan jättää ajamatta.

Myös pääkaupunkiseudun joukkoliikenne kulkee poikkeusaikataulujen mukaan.

Turvakodit ja kriisipuhelimet auttavat joulunakin

Jouluna päivystää useita palvelevia puhelimia, jotka tarjoavat apua esimerkiksi yksinäisyyteen ja mielenterveyden ongelmiin. Juttukaveriksi on mahdollista saada kriisityöntekijä, koulutettu vapaaehtoinen tai seurakunnan työntekijä.

Suomen Mielenterveysseuran mukaan yksinäisyys on jouluaattona yleisin syy yhteydenottoon.

Perheväkivallan uhrit saavat apua turvakodeista myös jouluna. Suurin osa Ensi- ja turvakotien liiton turvakodeista päivystää pyhinä ympäri vuorokauden. Turvakotiin voi tulla yksin tai lasten kanssa mihin aikaan tahansa.

Aatto tuo pääosin valkean joulun

Jouluaattoa vietetään Suomessa pääosin pikkupakkasessa ja pilvipoutaisessa säässä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Lapissa ja Pohjois-Karjalassa lämpötila saattaa tosin hivuttautua kymmenkunta astetta pakkasen puolelle.

Aattopäivänä saattaa tulla monin paikoin pieniä lumisateita, mutta kaiken kaikkiaan lumentulo on melko vähäistä.

Valtaosassa maata päästään kuitenkin viettämään valkeaa joulua. Lumi peittää koko maan lukuun ottamatta Lounais-Suomea sekä osia maan eteläosasta rannikon tuntumassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.