Suomi hävinnee kiistan pankkimaksuista

Suomi on joutumassa alakynteen EU:n pankkimaksupäätöksessä. Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi ennakoi, että sisämarkkinaministerien kokouksessa maanantaina tehdään päätös yhtenäistää euroalueen pankkimaksut. Se merkitsee sitä, että tilisiirto euroalueella tulee maksamaan saman verran riippumatta siitä, tapahtuuko se maan sisällä vai toiseen euromaahan.

-Tämä on Suomelle ongelma, sanoi Sasi.

Suomi olisi halunnut, että pankkimaksujen alentaminen annetaan markkinoiden tehtäväksi, vapaaehtoisten sitoumusten kautta. EU:n komissio on yrittänyt neuvotella asiasta pankkien kanssa, mutta huonoin tuloksin.

Toistaiseksi ei ole varmaa, kuinka pian uudet säännöt astuvat voimaan. Komissio olisi halunnut tasamaksut jo ensi vuoden alussa, kun käteinen euro tulee käyttöön, mutta tämä ei tule toteutumaan. Sasi arveli, että käteisnostoja uusi käytäntö tulisi koskemaan ehkä ensi vuoden kesällä, tilisiirtoja vuotta myöhemmin.

Suomi jäi Sasin mukaan kuitenkin kutakuinkin yksin, eikä pysty kokoamaan riittävän suurta määrävähemmistöä estämään päätöstä. Muutamat EU-maat ovat jopa vaatineet, että yhtenäisen hintatason pitää koskea koko EU-aluetta, eikä vain kahtatoista euromaata. Maksujen yhtenäistämistä perustellaan sisämarkkinoiden kehittämisellä. Komission mielestä yhteisellä valuutta-alueella ei voi olla eri maksuja eri alueille.

Pankkiyhdistys: Absurdi esitys

Myös Pankkiyhdistyksessä ollaan ulkomaankauppaministeri Sasin linjoilla pankkimaksupäätöksen seurauksista. Pankkiyhdistyksen johtajan Kari Nihtilän järjestelmä rankaisee niitä maita, joissa järjestelmät ovat kehittyneet ja pankkien asiakkailta perimät maksut ovat alhaiset.

-Tämä on aivan absurdi esitys, Nihtilä sanoi.

Nihtilän mukaan asetus johtaa toteutuessaan todennäköisesti siihen, että jotkut pankit luopuvat kokonaan ulkomaanmaksujen välittämisestä, toisten nostaessa maksujaan. Pankkiyhdistyksessä ei ole vielä keskusteltu siitä, miten kukin jäsen toimii.

Pankeille ulkomaisten maksujen välittäminen on paljon kalliimpaa kuin kotimaiset maksusiirrot. Kotimaiset maksut hoituvat lähes täysin elektronisesti, mutta ulkomaisia maksuja varten tarvitaan käsityötä paljon enemmän. Nihtilän mukaan kustannukset ovat helposti jopa kymmenkertaiset.

Eteläisessä ja Keski-Euroopassa tavanomaiset pankkipalvelut kuten maksut ovat selvästi kalliimpia kuin Suomessa. Niitä ei komission ajama asetus vaadi alennettaviksi.

Nihtilän mielestä komissio ei toimi reilusti, syyttäessään pankkeja vitkuttelusta maksujen alentamiseksi. Pankit ovat jo nyt tekemässä suuren työn euroon siirtymisen yhteydessä, joka maksaa pelkästään suomalaispankeille noin 700 miljoonaa markkaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat