Kiinasta ostetut yli kaksi miljoonaa hengityssuojainta ja maskia eivät sovellu sairaalakäyttöön – "Suojamateriaali ei ole eurooppalaisten standardien mukaista"

Suojavarusteiden hankkimiseen 600 miljoonaa euroa lisää – mitä tapahtuu seuraavaksi? 28:12
Katso kooste tiedotustilaisuudesta yllä olevalta videolta.

Kiinasta eilen saapuneet suojausmateriaalit eivät sovellu Suomessa sairaalakäyttöön.

Suomeen saapui eilen Kiinasta lentokoneellinen 230 000 hengityssuojainta ja 2 miljoonaa kirurgimaskia.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Louneman mukaan varusteet eivät ole riittävää tasoa sairaanhoitajille.

Materiaalia on testattu VTT:n laboratoriossa Tampereella.

– Tämä suojamateriaali ei ole sairaalakäyttöön eurooppalaisten standardien mukaista, Lounema kommentoi tiedotustilaisuudessa.

– Asiakirjat ovat olleet ihan kunnossa siinä vaiheessa kun kauppa on tehty, kaikki näyttää hyvältä, ja sitten tuote ei olekaan sitä mitä sen kuuluisi olla. Tämä on valitettavan yleistä, Lounema sanoi.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan suojaimia voidaan silti käyttää hoivayksiköissä ja kotiin vietävissä palveluissa, kun tarkoituksena on ehkäistä esimerkiksi iäkkäiden henkilöiden sairastumista tilanteessa, jossa hoitohenkilökunta saattaa mahdollisesti kantaa koronavirusta.

– Materiaalia tullaan jakamaan sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden mukaisesti julkisten ja yksityisten hoivayksiköiden ja kotisairaanhoidon toimijoille, Lounema sanoi.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan sopimattomuus on sinänsä pettymys, muttei erityisen suuri sellainen; muualta Euroopasta on jo aiemmin tullut tietoa siitä, etteivät Kiinasta saadut materiaalit ole aivan sitä mitä on oletettu.

"Lisätilauksia tehdään kaiken aikaa"

Louneman mukaan ensi viikolla Kauko-idästä Suomeen lennätetään ensi viikolla neljä laajarunkokoneellista suojamateriaalia.

– Lisätilauksia tehdään kaiken aikaa, Lounema totesi.

– Toivomme toki, että niiden vastaavuus siihen, mitä on tilattu, olisi parempi, Varhila puolestaan kommentoi.

Tänään kehysriihessä hallitus päätti 600 miljoonan euron lisäsatsauksesta suojavarusteiden, lääkeiden ja laitteiden hankkimiseen.

Päivätasolla pelkästään terveydenhuollossa tarvitaan satoja tuhansia kertakäyttöisiä maskeja päivässä.

Toistaiseksi hengityssuojainten ja muiden varusteiden määrä on kuumentanut tunteita poliittisella kentällä.

Esimerkiksi useat kunnat ovat valittaneet suojavarusteiden huutavasta pulasta. Pääministeri Sanna Marin (sd.) syytti tänään kuntien etsivän valtiosta syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa.

Lue myös:

    Uusimmat