Suomi ei tarjoa Ollilaa viisaiden ryhmän johtoon

Viisasten ryhmä tarkoituksena on pohtia, millainen EU:n tulevaisuus on vuosina 2020-2030. Suomen virallisesti vahvistamaton jäsenehdokas ryhmään on Nokian ja Shellin hallitusten puheenjohtaja Jorma Ollila.

EU-maiden johtajat yrittävät perjantaina Brysselissä sopia puheenjohtajasta unionin tulevaisuutta pohtivalle viisaiden ryhmälle. Jäseniä ei lyhyessä huippukokouksessa nimetä, vaan kysymys kokoonpanosta jää myöhemmin ratkaistavaksi.

Suomi on ilmoittanut tarjoavansa ryhmään ehdokasta, mutta pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan ehdokas on tarjolla ryhmän jäseneksi. Vanhasen mukaan puheenjohtajaksi tullee arvovaltainen ja kokenut valtiomies, joka voi myös olla nainen.

Suomen virallisesti vahvistamaton jäsenehdokas on Nokian ja Shellin hallitusten puheenjohtaja Jorma Ollila. Vahvana puheenjohtajaehdokkaana on mainittu Latvian entinen presidentti Vaira Vike-Freiberga.

- Meidän tavoitteenamme on saada ryhmään jäsen. Meillä on henkilö, joka on käytettävissä, mutta emme me eikä mikään muu maa vahvista mitään ehdokkaita tässä, Vanhanen muotoilee.

Vanhanen ennakoi, että noin kymmenhenkisen ryhmän jäsenvalinnoista tulee vielä ankara kilpailu. Korkeintaan kymmenen maata saa ehdokkaansa läpi, mutta vähintään seitsemäntoista jää ilman. Vanhasen mukaan mikään maa ei halua nyt asettaa ehdokastaan "alasammuttavaksi".

- Miksi hallitus ei saanut lobattua edustajaa jäseneksi läpi, kun naapurimaa onnistui, eikös teillä ole yhtään Eurooppa-politiikkaa, missä on strategia, eikö osata, Vanhanen ennakoi moitteita.

Viisaat eri aloilta

Viisaiden ryhmän tehtäväksi tulee pohtia unionin kehitystarpeita ja haasteita tulevina vuosikymmeninä.

Vanhanen korostaa, että Suomen mielestä ryhmän ei pidä aloittaa uudelleen keskustelua EU:n toimielinten uudistamisesta, kun uudesta perussopimuksesta on juuri päästy sopuun. Sääntöuudistukset pitää hänen mielestään nyt panna jäihin ainakin pariksikymmeneksi vuodeksi.

Vanhanen pitää kiinni siitä, että viisaiden ryhmä puolustaa paikkaansa, kunhan sitä ei koota vain entisistä poliitikoista, vaan mukaan saadaan myös muiden alojen ihmisiä : tieteen, talouden ja kulttuurin aloilta. EU-johtajilla ei tapaamisissaan ole mahdollisuuksia pohtia asioita yhtä pitkään ja tarkasti.

Aloite viisaiden ryhmän perustamiseksi tuli alun perin Ranskalta. Tarkoitusperänä on nähty se, että ryhmän tulisi todeta, ettei Turkki voi tulla EU:n jäseneksi.

Perjantain huippukokous jää huomenna Lissabonissa järjestettävän allekirjoitustilaisuuden takia yksipäiväiseksi. Uusia avauksia ei ole tulossa; muita keskustelunaiheita ovat muun muassa Kosovo, ilmastoaiheet ja globalisaatiojulistus.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat