Mainos

Suomessa ei suosita piilolaseja

Suomessa piilolasit eivät ole yleistyneet samaa vauhtia kuin muualla Euroopassa tai Yhdysvalloissa, vaikka ne ovat täällä suhteellisen halpoja.

Sen sijaan näköä korjaavien silmäleikkausten määrä on meillä maailman huippua. Silmälääketieteen erikoislääkäri Seppo Pajari arvioi, että tänä vuonna Suomessa tehdään 4500-5000 taittovirheitä korjaavaa laserleikkausta.

Vain 4,5 prosenttia suomalaisista silmälasien käyttäjistä omistaa myös piilolinssit, vaikka niilläkin voidaan nykyään korjata lähes kaikki taittovirheet. Ruotsissa vastaava luku on yhdeksän prosenttia ja Yhdysvalloissa 22 prosenttia.
-Ehkä meillä on peloteltu liikaa piilolinssien käyttöön liittyvillä riskeillä, sanoo silmälääkäri Matti Toivanen.

Toivasen mukaan Suomi on maailman johtavia maita silmälasien kehysten suunnittelussa ja muodissa, mikä osaltaan saattaa selittää vähäistä kiinnostusta piilolinsseihin.

Tällä hetkellä maassamme on noin 130000 piilolasien käyttäjää, kun 1980-luvulla heitä oli reilu 200000.

Puhtaus estää tulehdukset

Piilolasien aiheuttamien tulehdusten määrä on vähentynyt, kun usean vuoden käyttöajoista on hiljalleen siirrytty yhä nopeampiin vaihtoihin. Näköä uhkaavien komplikaatioiden mahdollisuus on nykyään enää yhdellä 15000:sta käyttäjästä.

Käsien pesu ja säännölliset tarkastukset samalla silmälääkärillä eivät kuitenkaan saa unohtua kertakäyttölasienkaan käyttäjältä, muistuttavat silmälääkärit.

Silmälääkärit näkevätkin haittana sen, että piilolinssit ja niiden tykötarpeet voidaan nykyään ostaa eri paikoista, sillä erityisesti nesteiden kanssa on syytä olla tarkka. Kaikki nesteet eivät sovi kaikkien linssien kanssa.

Piilolaseja olisi lääkäreiden mielestä myytävä yhä enemmän pakkauksissa, joissa on mukana kaikki tarvittava oikeista nesteistä jatkotarkastuksiin.

Periaatteessa nykyiset piilolasit sopivat melkein kaikille ja jopa vuoden vanhojen vauvojen vakavia silmävaurioita korjataan sellaisilla.

Euroopan silmälääkäreiden piilolasiyhdistys kokoontuu parhaillaan Tampereella.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.