Mainos

Suomen verottaja kurittaa tulojensa kasvattajaa

Verotus Suomessa tiukentuu tulojen kasvaessa nopeammin kuin muualla Euroopassa. Veronmaksajat laskee, että keskituloisten saamien lisätulojen verotus on lähes 7 prosenttia keskiarvoa tiukempaa.

Liiton mukaan pienten palkkatulojen verotus on Suomessa hieman keveämpää kuin Euroopassa keskimäärin. Tulojen noustessa verotus kuitenkin kiristyy nopeasti.

Vaikka pienten palkkatulojen verotus on keveämpää, kiristyy verotus nopeasti, kun tulot kasvavat. Korkeimmassa vertaillussa tuloluokassa verotus on 6 prosenttiyksikköä ankarampaa kuin Euroopassa keskimäärin.

Veronmaksajain Keskusliiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja vertaili työn verotusta kaikkiaan 18 läntisessä teollisuusmaassa.

Kurjenoja katsoo, että marginaaliverotusta tulisi alentaa kaikilla tulotasoilla, sillä nykymalli ei riittävästi kannusta ponnistelemaan suurempien tulojen saamiseksi, edes pienituloisia.

Verrattuna Ruotsiin Suomi verottaa pieni- ja suurituloisia suunnilleen samaan tapaan. Alhaisimmalla 22 700 euron vuotuisella tulotasolla eroa on vain 0,3 prosenttia Suomen hyväksi ja perheettömän palkansaajan veroprosentti asettuu 23 prosenttiin.

Keskituloisia Suomen verottaja kuitenkin kurittaa kovemmin, Kurjenoja laski. Jos vuositulot nousevat 34 700 euroon, maksaa suomalainen niistä 30,4 prosenttia veroa, kun taas ruotsalaisnaapuri selviää 25,1 prosentilla.

Selitys Suomen ja Ruotsin eroon löytyy työnantajamaksuista. Ruotsissa työn verotuksen painotus on Suomea voimakkaammin työnantajamaksuissa, jotka ovat selvästi Euroopan keskiarvoa korkeampia. Norjassa niin palkkaverotus kuin työnantajamaksutkin ovat Suomea edullisempia kaikilla tulotasoilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.