Mainos

Suomen passeja yritetty käyttää laittomiin maahantuloihin

Helsingin ulkoomaalaispoliisi tutkii juttua, jossa useat ihmiset ovat käyttäneet afrikkalaissyntyisen Suomen kansalaisen passeja pyrkiessään Suomeen ja muihin Euroopan maihin.

Helsingin ulkomaalaispoliisin mukaan useita suomalaispasseja on yritetty käyttää laittomissa maahantuloissa. Kyseessä ovat afrikkalaissyntyisen Suomen kansalaisen passit, joita hän on saanut neljän vuoden aikana kaikkiaan 13. Poliisi uskoo, että passit ovat menneet niin sanotuiksi look-a-like-passeiksi, joilla miestä muistuttavat ihmiset ovat pyrkineet niin Suomeen kuin muihinkin Euroopan maihin vuosina 2001-2004.

Vuonna 2001 kansalaisuuden saanut mies haki jatkuvasti uutta passia sillä syyllä, että oli hukannut edellisen. Vähitellen poliisi alkoi kiinnittää sitkeästi passihakemuksia tehtailleeseen kolmikymppiseen huomiota. Rikosepäilyt saivat vahvistusta viime marraskuussa, kun Afrikasta lähtöisin oleva henkilö pyrki miehen passilla Suomeen. Myöhemmin poliisin kuulustelema toinen mies kertoi vuokranneensa miehen passin Guineassa välittäjän kautta. Virkavallalla on näyttöä myös laittoman maahantulon yrityksestä, jossa epäillyn passilla pyrittiin Britanniaan.

Poliisilla epäilyjä laajemmasta maahantulobisneksestä

Mies jäi kiinni toukokuussa, kun hän oli jättämässä jälleen uutta passihakemusta. Samassa jutussa on epäiltynä kaksi muutakin afrikkalaissyntyistä miestä, jotka ovat poliisin mukaan toimineet pääepäillyn apuna laittomien maahantulojen järjestämisessä.

Kolmikon hallusta on kotietsinnöissä löytynyt muutamia muiden ihmisten Kela-kortteja, passeja ja passikuvia. Epäillyt eivät kuulusteluissa ole osanneet kertoa, minkä vuoksi tavarat olivat heidän hallussaan. Ulkomaalaispoliisin tutkintayksikön johtajan Jaakko Heinilän mukaan asiakirjoja on mahdollisesti käytetty passien hakemisessa tai sosiaalitukien huijaamisessa.

Jutun esitutkinta on kolmen epäillyn osalta loppusuoralla, ja aineisto siirtyy lähiaikoina syyttäjälle. Poliisi aikoo jatkaa asian selvittelyä, sillä Heinilä katsoo nyt tutkittavana olevan tapauksen olevan vain murunen laajasta maahantulobisneksestä. Tästä kertoo esimerkiksi se, että Dubain viranomaisten mukaan afrikkalaisia on yritetty kuljettaa Suomeen Dubain kautta look-a-like-passien avulla.

Laittoman maahantulon järjestämisestä voi saada enintään kaksi vuotta vankeutta. Myös sakkorangaistus on mahdollinen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.