Mainos

Suomen Pankin Liikanen veronkevennysten kannalla

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen luottaa hallituksen päätökseen keventää veroja ensi vuonna.

- Suomen Pankin kanta on ollut se, että jos julkinen talous pidetään tasapainossa, eli ei oteta lisää riskiä eikä velkaa ja näin liikkumatilaa tulee verotuksen puolelle, niin työn verotuksen alentamisella on myönteinen vaikutus talouden kehitykseen, Liikanen toteaa.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Liikanen uskoo, että verotuksen keventäminen lisää työvoiman tarjontaa, edellytyksiä työllistää ja kasvua.

- Pitää olla tietysti tarkka siinä, että pidetään veropohja laajana, eikä tehdä liikaa vähennyksiä ja pidetään myös menot kurissa, hän muistuttaa.

Pörssit ovat olleet laskusuhdanteessa jo useamman päivän. Eilen Euroopan keskupankki päätti odotetusti alentaa ohjauskorkoaan 0,5 prosenttia. Liikanen muistuttaa, että pörssikursseihin vaikuttavat korkopäätöksen lisäksi monet muutkin asiat.

- Toisaalta se, että ennusteet ovat kertoneet kasvun hidastumisesta tai jopa taantumasta, toisaalta yritysten tulosten heikentyminen. Uskon kuitenkin, että korkopäätöksellä on positiivinen vaikutus talouteen. Kun se on mennyt läpi markkinoilla, se alentaa kotitalouksien lainakustannuksia ja yritysten investointikustannuksia.

Liikanen uskoo, että korot laskevat jatkossakin.

- 12 kuukauden euriborin huippuluvusta, viidestä prosentista, on tultu 4,7 prosenttiin. Se tarkoittaa, että yhden prosenttiyksikön alennuksesta on tullut läpi 0,7 prosenttiyksikköä. Uskon, että korot tulevat edelleen laskemaan. Tärkeää olisi kuitenkin se, että pankkien välinen luottamus palautuisi ja vahvistuisi.

Markkinoilla on ounasteltu, että Euroopan keskuspankki laskisi seuraavan kerran korkoja jo joulukuussa.

- Kyllä se on mahdollista, mutta me teemme päätökset aina ihan viimeisimmän tiedon pohjalta. Pankin neuvosto kokoontuu seuraavan kerran Brysselissä joulukuun alussa, Liikanen kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.