Suomen koronakuri näkyy tartuntalukujen hyytymisessä: "Elokuun alusta tähän asti huolestuttava tie" – tutkijan mukaan nyt on tärkeintä kitkeä kaikki saumat superleviämisiin

9:25
Evoluutiobiologi Tuomas Aivelo kertoo videolla, mitä koronaviruksesta ei vielä tiedetä.

Ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta sanoo, että tuoreissa koronaluvuissa näkyy se, että suurimpia leviämisiä on saatu suitsittua.

Aivelon mukaan maanantaina koronaluvut näyttivät siinä mielessä paremmilta, että yli 200 tapauksen päiviä ei enää ole ollut.

– Tähän asti aika tasaisesti kahden viikon välein tapausmäärät ovat kaksinkertaistuneet lähtien tuolta elokuun alusta. Se on tietysti huolestuttava tie, Aivelo sanoo.

Maanantaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi 131 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viikon aikana on raportoitu 2 853 tartuntaa, mikä on 1 197 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. airaalahoidossa koronan takia oli 62 ihmistä, joista 7 oli tehohoidossa.

Viikkotasolla tartuntojen kasvuvauhti vaikuttaa tasaantuneen. Viimeisten seitsemän päivän aikana tartuntoja on raportoitu 1 343, kun edellisviikolla tartuntoja raportoitiin 1 510.

Tärkeää on superleviämisten suitsiminen

Aivelon mukaan Suomessa on kaksi erilaista tapaa, miten epidemia leviää. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella tapausten määrä kasvaa tasaisemmin ja hitaammin eikä ole löydettävissä mitään yksittäistä tekijää, mistä leviäminen on käynnistynyt.

Kuhmossa, Mikkelissä, Jyväskylässä ja tällä hetkellä Vaasassa leviäminen on tapahtunut yhden isomman ryppään kautta.

– Kun on tällainen yksi tunnetumpi ja hallitumpi rypäs, se on helpompi saada paikallisilla toimilla takaisin kuriin, Aivelo sanoo.

Vielä on vaikea arvioida, mihin suuntaan viruksen leviäminen Suomessa lähtee. Aivelon mukaan tulevana talvena on aika paljon kiinni siitä, miten niin sanottuja superleviämisiä saadaan kitkettyä.

– Esimerkiksi yleisötapahtumat ovat sellaisia, joissa näitä mahdollisesti tapahtuu, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja