Näissä paikoissa Suomen koronakartta helottaa punaisena – uusi palvelu kartoittaa altistumisia vapaaehtoisvoimin

Pöllöraati koronasuositusten kimpussa 19:05
MTV:n Pöllöraati arvioi kuluneen viikon koronasuositukset Uutisaamu-ohjelmassa.

Vapaaehtoisvoimin pyöritettävä verkkopalvelu kokoaa tiedotteiden pohjalta dataa siitä, missä päin maata suuria korona-altistumisia on havaittu.

Altistumiset.fi-palvelussa voi selata listamuodossa Suomessa tapahtuneita altistumisia sekä katsoa karttanäkymässä, millä alueilla "lämpökartta" paljastaa niitä olevan eniten.

Sivuston data on kymmenen vapaaehtoisen henkilön käsissä, jotka syöttävät järjestelmään tietoja altistumisista. Kriteerinä on, että tiedon on aina oltava varmennetusta viranomais- tai uutislähteestä, kertoo sivuston teknisen ratkaisun alulle pannut it-talo Miracle Finlandin toimitusjohtaja Heli Helskyaho.

Kuka tahansa voi silti vinkata palvelun kautta vapaaehtoistiimille uusista joukkoaltistumisista.

– Vinkkejä voi laittaa uutisesta, virallisesta tiedotteesta tai vaikka Wilma-viestistä. Ihmisemme tarkistavat, että vinkki on varmennettu uutinen, koska palveluun ei haluta mitään huuhaata. Käytyämme tiedot läpi, soitamme tarvittaessa lisätietoja vielä esimerkiksi kouluista tai ravintoloista, joissa altistumisia on ilmoitettu, Helskyaho kertoo.

Visiona parempi Koronavilkku?

Palvelu tavoittelee olemaan mahdollisimman ajantasainen.

– Visio on se, että Koronavilkku on hyvä ja kiva, mutta tiedot altistumisista tulevat myöhään, eivätkä välttämättä kaikille. Palvelustamme pystyy itse aktiivisesti seuraamaan tilannetta, eikä tarvitse odottaa, että kännykkä alkaa piipittää, Helskyaho sanoo.

Syyskuun lopussa startanneella sivustolla on kehittäjän mukaan ollut parhaimmillaan jopa 100 000 kävijää päivässä, heikoimmillaan noin 30 000. Kävijämäärät heijastelevat paljolti sitä, kuinka suuri tartuntamäärä Suomessa on raportoitu kunakin päivänä.

THL:n tartuntatiedot halutaan mukaan

Alun alkaen keväällä ja kesällä Tiina Koskinen keräsi tietoja altistumisista ylläpitämäänsä blogiin ja Ilkka Rauvola julkaisi niistä analyysejä Twitterissä. Blogin ja Excelin yhdistelmä ei ollut silti ratkaisuna toimivin.

– Olemme Ilkan kanssa vanhoja työkavereita, ja hän laittoi viestiä, että nyt tarvittaisiin järeämpi ratkaisu, Helskyaho kertoo sivuston synnystä.

Altistumiset.fi toimii Oraclen pilvipalvelun kautta, jossa Helskyahon mukaan "kliksuttelemalla ja pikkaisella pätkällä koodia" saa paljon aikaiseksi. Alustan piti myös olla ilmainen, jotta sen ylläpito onnistuu vapaaehtoisesti.

– Tarkoitus on viedä THL:n datasta tartunnat tuonne, se on seuraava askel, Helskyaho suunnittelee.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimialajohtaja ja johtava ylilääkäri Jukka Louhija kehottaa yhä kääntymään alueellisen koronastatistiikan janossa THL:n sivuston puoleen, sillä se on tällä hetkillä luotettavin tietoa jakava taho.

Louhijan mukaan yksinään altistumiskartasta ei kenenkään kannata vetää suoria johtopäätöksiä taudin leviämisestä.

– Vapaaehtoisen palvelun tarkoitus on varmasti hyvä. On silti muistettava, että altistuminen ei ole välttämättä sama kuin taudin esiintyvyys, eikä yksi yhteen sen kanssa, miten ja missä se tarttuu. Kokonaisuudessa on aika monta väliasiaa, mitkä pitää selvittää, joten vaarana on, että tässä vähän oikaistaan, hän pohtii. 

Lue myös:

    Uusimmat