Koronaluvuissa voimakasta kasvua, mutta virusopin professori on toiveikas: "Uskon vakaasti, että tartuntamäärät lähtevät laskuun"

Koronatartunnoissa nähty voimakasta kasvua – virusopin professori uskoo, että seuraavaksi suunta on toinen 3:54
Katso video: Koronatartunnoissa nähty viime aikoina voimakasta kasvua – virusopin professori uskoo, että seuraavaksi suunta on toinen.

Suomessa todettiin joulupyhinä tuhansia uusia koronatartuntoja. Virusopin professori uskoo, että tartuntamäärät alkavat pienentyä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos raportoi tänään yli 3 600 tartuntaa torstain ja tämän aamun väliseltä ajalta, mutta luvussa on puutteita Uudenmaan osalta.

THL:n mukaan Uudellamaalla todettiin joulun aikaan reilut 1 300 tartuntaa, mutta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin mukaan pelkästään Huslabissa todettuja tartuntoja oli jopa yli 5 000.

Omikronmuunnoksen on pelätty kasvattavan tartuntamääriä hurjasti, mutta Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen uskoo suunnan olevan päinvastainen.

– En oikein usko, että tartuntamäärät enää kaksinkertaistuvat päivässä. Jos katsomme viimeisten viikkojen tilannetta, uusien tartuntojen määrä on pysynyt aika vakaana, Julkunen sanoo MTV Uutisille.

– Siinä mielessä ei ollut mitään hirveän vahvaa nousutrendiä, vaikka päiväkohtaiset luvut ovat olleet hyvinkin korkeita.

Uusi valtavirus

Ilkka Julkunen muistuttaa, että omikronmuunnos leviää deltavarianttia nopeammin.

– Se (omikronvariantti) on ottanut myöskin tilaa deltamuunnokselta, mikä on nähty erityisesti HUSin ja koko Etelä-Suomen alueella, jossa omikronmuunnos on selkeästi yleistynyt. Se alkaa olla valtavirus monilla alueilla.

Tartuntamäärät ovat nousseet nopeasti niissä maissa, joihin omikronvariantti on levinnyt.

– Samaan aikaan on käynnistetty myöskin rajoitustoimia, jotka ovat rajoittaneet uusien tartuntatapausten määrän nousua. Myös kolmannen koronarokoteannoksen vaikutus tuntuu, jos ja kun rokotekattavuus edelleen nousee nykyisestä, Julkunen sanoo.

"Tartumäärä pysynyt aika stabiilina"

Suomessa on todettu kahden viime viikon aikana yli 9 000 uutta koronatartuntaa enemmän kuin sitä edeltäneiden kahden viikon aikana.

– Siinäkin on ollut aika paljon päiväkohtaista vaihtelua, pikemminkin tautitapausten määrä on pysynyt aika stabiilina. Mitään selkeää nousutrendiä ei ole näiden päivien jälkeen, joina todettiin yli 3 000 uutta tautitapausta, enää tapahtunut, sanoo Ilkka Julkunen.

– Jos katsoo edellisiä epidemiapiikkejä, niin lähes yhtä jyrkästi uusien tautitapausten määrät ovat lähteneet laskuun kuin mitä ne ovat alkuvaiheessa nousseet.

Virusopin professorin mukaan tällä hetkellä täytyy edelleen noudattaa tarkasti viranomaisten ohjeita ja kaikin keinoin välttää uusia koronatartuntoja.

– Kyllä minä uskon vakaasti siihen, että tartuntamäärät lähtevät tästä laskuun.

Lue myös:

    Uusimmat