Mainos

Suomen kaupunkien ilmanlaatu pärjää vertailussa

Suomen kaupunkien ilmanlaatu on varsin hyvä eurooppalaiseen tasoon verrattuna. Liikenne on Länsi-Euroopan suurin saastuttaja, minkä vuoksi tilanne on pahin suurkaupungeissa kuten Pariisi, Lontoo, Berliini, Rooma, Ateena ja Madrid. Itä-Euroopan puolella mm. Romaniassa teollisuusalueet nousevat esiin kaupunki-ilman saastuttajina.

-Suomen kaupungeissa saastepitoisuudet eivät ole ylittäneet EU:n direktiivien mukaisia pitoisuuksien raja-arvoja viime vuosina, kerrotaan Ilmatieteen laitoksesta.

Tiedot perustuvat havaintoihin, joita saatiin Suomen kaupungeissa ja taajamissa yli sadalla ilmanlaadun mittausasemalla vuosina 1990-2000.

Hiukkaset huolena


Liikenneympäristön typpidioksidi ja hengitettävät hiukkaset ovat Suomessa ongelmallisimpia, kun tarkastellaan EU:n asettamia raja-arvoja. Typpidioksidin raja-arvot ovat meillä vaarassa ylittyä lähinnä poikkeuksellisen epäedullisissa talvisäissä. Hiukkasten kannalta ongelmallisin aika on kevään pölykausi, mikä johtuu liikenteen ja poistamattoman hiekoitushiekan yhteisvaikutuksesta kuivilla kaduilla.

-On mahdollista, että tänä keväänä tai ensi vuonna hiukkasten raja-arvo jo ylittyy, sillä niin lähellä sitä ollaan monissa suurissa kaupungeissa Suomessa, varoittaa erikoistutkija Pia Anttila Ilmatieteen laitoksesta. Anttila suosittelee, että talven jäljiltä kaupunkien kaduille jäänyt hiekka poistettaan tarpeeksi ajoissa pois. Poisto-operaatiossa on syytä ensin kastella hiekka pölyämisen estämiseksi.

EU:n raja-arvojen lisäksi Suomessa on omat kansalliset ilmanlaatutavoitteensa, joita ei kuitenkaan ole vielä kaikkialla saavutettu. Kansallisten ohjearvojen ylityksiä aiheutuu eniten hiukkasista ja haisevista rikkiyhdisteistä. Vuonna 2000 hengitettävien hiukkasten vuorokausiohjearvio ylittyi lähes 40 prosentissa mittausasemista. Haisevien rikkiyhdisteiden vuorokausiohjearvo ylittyi lähes joka viidennellä mittausasemalla. Rikkidioksidin ja typpidioksidin ohjearvot ylittyivät vain neljällä asemalla sadasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.