Mainos

Suomen ja Espanjan lakitulkinnat esteenä Uoti-jutussa

Salon käräjäoikeudessa jo vuosia jatkunut Uoti-juttu jämähti tänään kiistaan Suomen lain ja kansainvälisten sopimusten välisistä ristiriidoista. Erimielisyyksiin ajauduttiin liikemies Jussi Uotin Espanjan viranomaisilta saaman ns. immuniteettisuojan tulkintakiistojen johdosta.

Jussi Uoti luovutettiin viime kesänä Espanjasta Suomeen kärsimään Helsingin käräjäoikeuden hänelle tuomitsemaa vankeusrangaistusta. Luovutus tapahtui ns. yksinkertaistetulla menettelyllä siten, että Jussi Uotilla on nyt turvanaan koskemattomuussuoja syytteisiin Suomessa.

Suomen viranomaisten Jussi Uotia koskeneet vangitsemisvaatimukset on kumottu viime kesänä hovioikeudessa ja maaliskuussa korkeimmassa oikeudessa. Jussi Uotin puolustusasianajaja Tero Siikonen esitti tänään, että hänen päämiehensä syyte onkin jätettävä tutkimatta, koska luovutussopimus edellyttää aina vangitsemistuomiota. Johtava kihlakunnansyyttäjä Esa Monto myönsi, että Suomen laki ja kansainväliset sopimukset ovat jossakin määrin ristiriidassa keskenään.

Espanjan kantaa odotellaan

Salon käräjäoikeus katsoi tänään antamassaan välipäätöksessä, että Jussi Uotin kohdalla jutun jatkaminen on Espanjan viranomaisten käsissä. Käräjäoikeus sanoi ratkaisevansa nyt vain sen, jätetäänkö Jussi Uotin syyte käsittelemättä vai lykätäänkö se syyttäjän pyynnöstä odottamaan Espanjan viranomaisten ratkaisua.

Salon käräjäoikeus suostui syyttäjän lykkäyspyyntöön, joka perustui olettamukseen, että lupa Jussi Uotin syyttämiseen saadaan viimeistään kesäkuussa.

Uoti-juttu on yksi haara entisessä Lounais-Suomen Säästöpankissa 1990-luvulla tapahtuneiden luottojärjestelyjen epäselvyyksissä. Tässä haarassa pankille on arvioitu koituneen lähes 17 miljoonan euron suuruiset vahingot.

Jutussa syytetään törkeistä petoksista mm. Jussi ja Kari Uotia sekä kuutta muuta henkilöä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.