Suomen entinen antidopingpomo jyrähtää kovasanaisesti dopingkohusta: "Kuinka tyhmä ihminen voi olla?"

Skandaali MM-laduilla - miten doping kitketään? 7:40
Miten doping kitketään urheilusta? Harri Syväsalmi kommentoi asiaa videolla.

Tiedot Seefeldin MM-hiihtojen dopingvyyhdistä ovat puistattaneet pitkän uran antidopingtyön parissa tehnyttä urheiluvaikuttaja Harri Syväsalmea.

Ratsioissa pidätettiin viisi hiihtäjää, jotka kaikki ovat sittemmin tunnustaneet dopingin käytön ja vapautettu. Nämä hiihtäjät ovat itävaltalaiset Dominik Baldauf ja Max Hauke, virolaiset Andreas Veerpalu ja Karel Tammjärv sekä Kazakstanin Aleksei Poltoranin.

– Ensimmäisenä reaktiona tuli mieleen, että kuinka tyhmä ihminen voi olla. Samalla tavalla kuin aika moni urheilija on sanonut, kyllähän se tietenkin on surullista, kovin surullista, mutta toisaalta myös hyvä asia, että urheilijat jäävät kiinni, Syväsalmi sanoi perjantaiaamun Huomenta Suomessa.

Suomen urheilun eettisen keskuksen pääsihteerin tehtävästä vuodenvaihteessa eläkkeelle jäänyt Syväsalmi kritisoi tuoreen dopingjupakan hoidossa Kansainvälistä hiihtoliittoa.

– Näissä seuraavissa käänteistä erityisesti Kansainvälisen hiihtoliiton reaktiot tai itse asiassa ei-reaktiot ovat aiheuttaneet ainakin minulla suuren pettymyksen. Kansainvälinen hiihtoliitto on vastuussa koko hiihdon julkikuvasta ja nyt he eivät kommentoi tätä millään tavalla.

Maailman antidopingtoimisto Wadaa perustamassa ollut, sen entinen pääsihteeri Syväsalmi kääntää syyttävän sormensa voimakkaalla tavalla Kansainvälisen hiihtoliiton puheenjohtajaan Gian-Franco Kasperiin.

– Gian-Franco Kasper, jonka tunnen ottaa kyllä kantaa siihen, että ilmastonmuutos ei ole vakavaa, ja diktatuurimaissa on helpompi järjestää kisoja. Hän laukoo kaikenlaista. Mutta nyt hänen olisi pitänyt tulla ulos ja todeta, että kerta kaikkiaan tämä ei käy päinsä.

– Ilmeisesti he ovat ajatelleet, että kun kisat ovat kesken, ei voi häiritä kisojen tunnelmaa. Mutta minä väitän, että tämä, että he eivät kommentoi, häiritsee enemmän kuin se, että he päättäisivät ryhtyä toimenpiteisiin, Syväsalmi jyrisi.

Lue myös:

    Uusimmat