Suomen Ebola-hoitajalta mitattiin kuume kymmenesti ennen lentoa

Ebola säikäytti suomalaisavustajat 1:57

Suomalainen sairaanhoitaja Virpi Teinilä palasi viime viikon keskiviikkona kansainväliseltä Ebola-klinikalta Sierra Leonesta, missä hän oli ollut yli kuukauden. Hän sanoo, että voisi harkita uutta komennusta klinikalla. Hänen mukaansa paikallinen henkilökunta on alueella kovilla ja kansainväliselle avulle on kova tarve.

Tilanteen vakavuus ei ollut hänelle kuitenkaan yllätys.

– Olin valmistautunut pahimpaan.

Teinilä sanoo, että paikallisten ymmärrys pelottavaa tautia kohtaan on kasvanut, ja kansainvälinen apu on otettu hyvin vastaan. Klinikan pystyttämisessä oli kuitenkin vaikeuksia. Kukaan ei halunnut Ebola-klinikkaa lähelleen, joten klinikalle löytyi paikka vasta pitkän yrittämisen jälkeen - keskeltä viidakkoa.

Kansainvälisellä klinikalla, jossa Teinilä on ollut, on tähän mennessä hoidettu 40:tä sairastunutta. Heistä viisitoista on kuollut ja seitsemän on päässyt pois.

Teinilä sanoo, että kansainvälisellä klinikalla henkilökunta on hyvin suojattu taudilta. Myös varotoimet maasta lähdettäessä olivat tiukat: matkalla klinikalta lentokoneeseen Teinilältä mitattiin kymmenen kertaa kuume sen varmistamiseksi, että hän ei ole sairas.

Kaksi uutta vapaaehtoista lähdössä

Suomesta on lähdössä kaksi uutta vapaaehtoista samalle Ebola-klinikalle Keneman kaupunkiin.

Avustustyöntekijät lähettää Punainen Risti. Heidän tarkkaa lähtöpäiväänsä ei ole vielä tiedossa.

Paraikaa Suomen Punaisella Ristillä on kaksi avustustyöntekijää Sierra Leonessa. Toinen heistä johtaa Ebola-klinikkaa Kenemassa. Ulkoministeriö on antanut Punaiselle Ristille 1,2 miljoonaa euroa Ebolan vastaiseen työhön, ja lisäksi ministeriö tukee Maailman terveysjärjestön WHO:n Ebola-työtä 500 000 eurolla.

Ebolaan on kuollut WHO:n mukaan yli kolmetuhatta ihmistä, joista kaksisataa on kuulunut hoitohenkilökuntaan.

Lue myös:

    Uusimmat