Suomen 16-vuotias superlupaus haluttiin Englantiin ja Saksaan – järki voitti tunteen: "Tämä on parempi vaihtoehto"

Veikkausliigan kenties kiehtovin lahjakkuus löytyy Turusta. Vasta 16 vuotta viime lokakuussa täyttäneelle Djoully Nzokolle on luvassa vastuuta Interin huippujoukkueen oikealla laidalla jo tällä kaudella.

Veikkausliigan maine kasvattajasarjana voi olla liioiteltu, kun katsotaan oikeasti nuorten pelaajien saamaa vastuuta viime vuosina, mutta aika ajoin Suomen pääsarjaan pulpahtaa Naatan Skytän ja Otso Liimatan kaltaisia lahjakkuuksia, joille voi ja kannattaa sysätä peliminuutteja jo alaikäisenä.

Tällä kaudella yksi kiinnostavimmista nuorista lupauksista pelaa Turussa FC Interissä. Viime lokakuussa 16 vuotta täyttänyt Djoully Nzoko on taitojensa puolesta jo valmis pärjäämään Veikkausliigassa.

Turkulaisessa vertailussa voi sanoa nykyisten maajoukkuepelaajien Kaan Kairisen ja Jere Urosen olleen edellisiä Nzokon veroisia teinilupauksia.

– Teknisesti taitava, yllätyksekäs yksi vastaan yksi -pelaaja. Siinä ovat ne selkeät vahvuudet. Pitää vielä saada lisää dynaamisuutta ja uhkaa ja selkeää tavoitetta siihen, mitä ollaan tekemässä. Sitten sen puolustamisen pitää olla tarpeeksi hyvää, Interin päävalmentaja Vesa Vasara linjaa.

Vasaran mukaan tarpeeksi hyvälle pelaajalle annetaan peliaikaa iästä riippumatta.

– Luulen, että Djoully saa tämän kauden aikana mahdollisuuden, ja sitten katsotaan, miten hyvin hän pystyy ottamaan siitä kiinni, miten paljon hän pystyy tuomaan lisäarvoa joukkueelleen. Varmasti sellainen pelaaja, jota kannattaa tulla katsomaan. Hän tekee välillä yllättäviä suorituksia varsinkin pallollisena.

Nzoko pelasi kautta edeltäneessä Liigacupissa viidessä ottelussa ja viimeisteli maalin lohkovaiheen EIF-ottelussa.

– Ei silleen yllätä, että olen saanut peliaikaa. Olen tottunut saamaan vastuuta. Koutsi näyttää, että luottaa, niin pakko vain näyttää takaisin, että pystyn hoitamaan homman, Nzoko virnistää.

– Puolustamisessa on aina petrattavaa. Olen vasenjalkainen, joten haastan aina vasemmalta, mutta pitää uskaltaa mennä myös oikealta ohi. Osaan sen kyllä.

Taidot Vaalan katupeleistä 

Oikealla laidalla viilettävä Nzoko on kehittänyt ohitustaitonsa pihapeleissä, Turun itäisessä kaupunginosassa Vaalassa.

Tie omaehtoisista pienpeleistä ohjattuun toimintaan on maahanmuuttajataustaiselle suomalaislupaukselle tyypillinen. Nzokon vanhemmat ovat kotoisin Kongosta.

– Sieltä katupeleistä se on lähtenyt. Pelattiin aina kavereiden kanssa. Välillä se meni sellaiseksi, että oli pakko voittaa ja oltiin tosissaan, mutta siellä minun taitoni kasvoivat. Ja nyt olen täällä, Nzoko sanoo ja hymyilee leveästi.

Nzoko aloitti junioripelit TPS:n nutussa seitsemänvuotiaana, mutta vaihtoi pian sinimustaraitaiseen Interiin.

Viime kaudella Nzoko pelasi Interin B-junioreissa ikäluokan toisella sarjatasolla Ykkösessä, joten hyppyä aikuisten pääsarjaan Veikkausliigaan voi kuvailla valtavaksi. Pärjääminen edustusjoukkueessa on merkki hänen vielä osittain kartoittamattomasta lahjakkuudestaan.

– Vastustajat ovat paljon vahvempia tietenkin. Tempo on kovempaa ja peli nopeampaa. Pitää tehdä kaikki asiat täysillä. Ei saa yhtään löysäillä, Nzoko kuvailee.

Kiinnostusta Saksasta ja Englannista

Alle 17-vuotiaiden maajoukkueessa loistanut sekä räjähtävyydellään ja ohitustaidoillaan ihastuttanut Nzoko on monessa mielessä poikkeuksellinen pelaaja Suomen kentillä. Pelaajatyyppinsä lisäksi hän erottuu päätöksellään jäädä kotimaan kentille.

Nzokon kaltaiset huippulupaukset tapaavat nykyisin siirtyä ulkomaille jo tässä vaiheessa, eikä hänenkään lähtönsä ollut kaukana.

– Käytännössä nuorella pelaajalla on kaksi mahdollisuutta tuossa iässä. Mennä akatemiaan jonnekin, lähinnä Keski-Euroopan seuroihin tai esimerkiksi Tanskaan. Pitää punnita, että meneekö noihin ympäristöihin jo nuorena, vai tullaanko Veikkausliigan kautta ja siirrytään sitten suoraan aikuisten edustusjoukkueeseen, mikä se sarjataso sitten onkaan, Vasara avaa.

Useampi seura muun muassa Saksan Bundesliigasta ja Englannin Valioliigasta yritti saada Nzokoa riveihinsä, mutta turkulainen päätyi tekemään kolmen vuoden sopimuksen Interin kanssa. 

– Voisin kuvitella, että Djoully on nähnyt tämän parempana vaihtoehtona, että pannaan täällä kaikki peliin ja yritetään seuran kanssa sitten siirtyä, kun sen aika on. Nyt ei ehkä vielä ole sen edustusjoukkuesiirron aika. Nyt pitää murtautua ensin kunnolla Veikkausliigaan, Vasara sanoo.

Nzoko myöntää suursiirron houkuttaneen, mutta järki voitti tunteen. Ratkaisua punnittiin pitkään niin vanhempien kuin agentin kanssa.

– Moni lähtee nuorena. Se voi kostautua. Mun mielestä on fiksumpaa miettiä niin, että tänne kannattaa jäädä pelaamaan miehiä vastaan liigassa kuin lähteä ulkomaille pelaamaan ikäisiäni vastaan. Mielestäni tämä on parempi vaihtoehto. Interissä saa yksilötreeniä. Monessa seurassa Suomessa ei saa sellaista. Täällä on hyvä olla, Nzoko kertoo.

Malttia ja tasapainoa

Tulosruutu: FC Inter lähtee kauteen HJK:n ykköshaastajana.

Vaikka hehkutus ja ulkomainen kiinnostus Nzokon ympärillä on ollut suurta, Vasara haluaa muistuttaa realiteeteista.

– Media varmaan nostaa ja kaikki muutkin nostavat, mutta ei olla vielä missään. Ollaan Interissä taistelemassa peliajasta tosi nuorena, ehkä vuotta aikaisemmin kuin mistä minulla on kokemusta. Viime vuonna (Hongassa) oli Dario Naamo ja Lauri Laine 2005 syntyneitä, nyt Djoully (2007) on vielä nuorempana tulossa. Joten tuetaan sitä ja annetaan rauhassa kehittyä. Jos hän tulee nopeammin, niin tulee. Jos tulee muutama kuoppa matkaan ja kestää hetken, niin sitten tulee. Hengenhätää ei ole.

Nzokolla itselläänkin tuntuu olevan kaikesta huolimatta maltilliset tavoitteet alkavasta kaudesta.

– Debyytti olisi kiva. Uskon, että pääsen tekemään sen, jos teen kovasti duunia. Tietenkin tavoitteena on myös pärjätä siellä. 

Pitemmällä aikavälillä Nzokon ääneen lausuttu tavoitteena on siirto useampiin ympyröihin ja kirkkaampiin valoihin, mutta tällä hetkellä arkiset asiat, kuten koulutyöt, pitävät jalkoja maassa.

– Kaikki on mielestäni hyvässä tasapainossa. Opettajatkin sanovat, että yllättävän hyvin menee koulu, vaikka ei siellä paljon tule käytyä. Teen etänä ja sitten välillä käyn koululla, kun on vapaata jalkapallosta, ja teen vähän ekstraa, Nzoko raportoi.

Inter aloittaa Veikkausliiga-kautensa Gnistanin vieraana Oulunkylässä lauantaina kello 15 alkavassa ottelussa. Nzoko on nuorten maajoukkueepelissä sattuneen loukkaantumisen vuoksi sivussa sarjan avauskierrokselta.

Näin käy Veikkausliigassa 2024

MTV Urheilun ennuste alkavasta kaudesta:

1. HJK
2. FC Inter
3. Ilves
4. KuPS
5. SJK
6. VPS
7. AC Oulu
8. FC Lahti
9. Haka
10. Gnistan
11. IFK Mariehamn
12. EIF

Lue myös:

    Uusimmat