Tämä nimi mieleen! 16-vuotias suomalainen suurlupaus Juho Talvitie tähtää maailman huipulle: "Manchester City, Mestarien liigan voitto ja Ballon d'Or"

6:06
Tulosruutu: 16-vuotias suurlupaus Juho Talvitie pelaa Belgiassa Lommelin edustusjoukkueessa ja rakentaa uraansa kunnianhimoisesti kohti Euroopan kärkeä.

16-vuotias Juho Talvitie on yksi Suomen lupaavimmista jalkapalloilijoista. Poikkeuksellinen laiturilahjakkuus oli viime kesänä lukuisten huippuseurojen tähtäimessä ennen siirtoaan Belgiaan.

Vuonna 2005 syntynyt Juho Talvitie on monella tapaa poikkeuksellinen suomalaispelaaja. Ilmeisen lahjakkuutensa lisäksi Ilves-kasvatin kunnianhimo on vertaansa vailla.

Talvitiellä on kaikki syyt asettaa tavoitteensa korkealle, sillä hän lukeutuu niihin teini-ikäisiin pelaajiin, joiden potentiaalista kattoa on vielä vaikea määrittää. Kykyjä ja asennetta hänellä on niin paljon, että lukuisat ulkomaalaiset huippuseurat olivat viime kesänä hänen perässään.

Lopulta Manchester Cityn belgialainen satelliittiseura Lommel SK tarjosi Talvitielle parasta mahdollista pakettia. Belgian toisella sarjatasolla kilpaileva seura antoi teinille heti paikan edustuksen riveissä.

– Se tuntui kaikkein parhaalta vaihtoehdolta pitkien sopimuskeskustelujen jälkeen. Manchester City oli ollut nuoresta asti mukana tässä, ja tuntui paremmalta vaihtoehdolta lähteä pelaamaan miesten pelejä kuin lähteä johonkin isomman seuran akatemiaan, Talvitie kertoo MTV Urheilulle.

Alle 17-vuotiaiden maajoukkueessa pelaavan laitahyökkääjän tavoitteet ovat jalkapallomaailman korkeimmalla huipulla. Lommelista hän toivoo siirtyvänsä jonain päivänä City Football Group -seuraperheen kruununjalokiveen Manchester Cityyn.

– Manchester City ei ole ainut. Haluan voittaa myös Mestarien liigan ja Ballon d’Orin. Se on siinä.

– En minä siitä paineita ota. Jalkapallo on hieno laji. Haluan pelata ja treenata kovaa ja päästä niin pitkälle kuin vain on mahdollista. Olen uskonut siihen pienestä asti ja uskon, että mulla on siihen vieläkin mahdollisuudet, ja aion tehdä kovaa töitä sen eteen, Talvitie sanoo.

"Valtavan iso moottori"

Alle 17-vuotiaiden poikien maajoukkuetta valmentavan Erkka V. Lehtolan mukaan Talvitiellä on yksi äärimmäisen tärkeä ominaisuus, jota vaaditaan etenkin laiturilta nykyisessä huippujalkapalloilussa. Se on poikkeuksellisen hyvä nopeuskestävyys.

– Aivan valtavan iso moottori. Jalkapallossa pitää jaksaa juosta, ja Juholla on ominaisuus, että se jaksaa puolitoista tuntia huupata edestakaisin, Lehtola kehuu.

Kestävyysominaisuudet ovat peräisin monipuolisesta lajitaustasta. Talvitie harrasti nuorempana jalkapallon lisäksi myös hiihtoa, yleisurheilua ja jääkiekkoa.

Talvitie viihtyy ryhmityksen oikealla laidalla, jossa hän pyrkii jatkuvasti haastamaan ja ohittamaan vastustajaansa.

– Hänellä on valtava itseluottamus ja röyhkeys ohittaa. Ja jaksaa yrittää, vaikka ei onnistuisi ensimmäisellä tai toisella yrityksellä.

– Hyvä vasemman jalan laukaus, Lehtola lisää.

Vasenjalkaisena pelaajana Talvitie liikkuu laidalta usein keskelle, josta hän lähettää pystysyöttöjä hyökkäykseen hieman samaan tapaan kuin Robin Lod Huuhkajissa.

Fyysisten ja taidollisten ominaisuuksien lisäksi Lehtola kehuu Talvitien henkisiä lahjoja.

– Hän ei murehdi liikaa, vaan antaa palaa. Hänellä on sellaista asennetta, jolla maailmalla voi pärjätä.

"Pikkuhiljaa murtaudutaan avauskokoonpanoon"

Siirto tamperelaisesta kotiseurasta Ilveksestä vaativaan vieraaseen ympäristöön Belgiaan on ollut kiistattomasti iso loikka nuorelle pelaajalle.

– Ensimmäiset pari viikkoa olivat tosi uutta ja vaikeaa. Aikuiset miehet ja kova tahti. Jos teki virheitä, saattoi tulla tosi paljon kuraa niskaan. Eivät he antaneet armoa, vaikka on 16-vuotias, Talvitie kertoo.

Alun jälkeen Talvitie on kuitenkin saanut jalansijaa ja myös jo peliaikaa edustusjoukkueessa.

– Pienen nilkkavamman jälkeen lähti hyvin käyntiin, sain treeneissä onnistumisia ja pääsin mukaan porukkaan. Nyt olen tosi hyvin mukana porukassa ja siinä pikkuhiljaa murtaudutaan avauskokoonpanoon. Näin mä sanon, Talvitie linjaa.

Toistaiseksi Talvitie on pelannut yhdessä Lommelin sarjaottelussa ja yhdessä cupin ottelussa.

Talvitie näkee Lommel SK:n hyvänä ympäristönä kehityksen ja uran eteenpäin menon kannalta.

– Siinä kehittyy ihan itsestään, kun 16-vuotias menee mukaan tuollaiseen tahtiin. Siellä annetaan myös mahdollisuuksia. Esimerkiksi joukkuekaverini Diego Rosa, vuonna 2002 syntynyt brasilialainen, oli harjoituskaudella kuukauden harjoittelemassa Manchester Cityn kanssa. Siellä pääsee eteenpäin, kun vain treenaa ja pelaa hyvin.

Massamuutto Suomesta Eurooppaan

Talvitie ei ole ainoa teini-ikäinen suomalaislupaus, joka on viime vuosina lähtenyt kotimaasta Euroopan kentille. Pelkästään hänen kasvattiseurastaan Ilveksestä on siirtynyt runsaan vuoden aikana hänen lisäkseen myös Daniel ArmstrongEetu MömmöNaatan Skyttä ja Maksim Stjopin.

Ilves erottuu tällä hetkellä joukosta erinomaisella juniorityöllään.

– Loistava seura, ja pääsimme usein ulkomaille pelaamaan loistavia pelejä. Siellä on minulle tosi tärkeitä valmentajia, Talvitie kehuu.

Lehtolan mukaan pelaajia lähtee nuorena ulkomaille juuri nyt enemmän kuin koskaan. Kun nuorisomaajoukkueissa tai kansainvälisissä seurajoukkueturnauksissa pärjännyt pelaaja täyttää 16, puhelin alkaa soida valmentajan mukaan tiuhaan.

– Se alkaa automaattisesti.

Lehtola korostaa, että jokaisen siirron kohdalla on käytettävä yksilöllistä harkintaa. Laajemmassa perspektiivissä massamuuton tuloksia on tarkasteltava vasta myöhemmin.

– Meillä lähtee nyt sen verran paljon poikia ulkomaille, että ollaan vasta 3–5 vuoden kuluttua viisaampia, mitä kävi. Miten meni tuolla, tuolla ja tuolla pelaajalla, Lehtola sanoo.

Katso Juho Talvitien ja Erkka V. Lehtolan haastatteluista tehty Tulosruudun juttu artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja