Kommentti: HJK:n ykköshaastaja tulee Turusta

Tulosruutu: FC Inter lähtee kauteen HJK:n ykköshaastajana – haastattelussa päävalmentaja Vesa Vasara

FC Interin keskikentän keskusta voi olla lauantaina alkavalla kaudella sarjan vahvin, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Timo Innanen.

Turkulaisjoukkueen viime kausi oli kokonaisuutena lievähkö pettymys. Keskikastiin sijoittuminen Jarkko Wissin alaisuudessa oli peliesityksiin nähden täysin oikeutettua. 

Nyt jo harjoituskauden aikana päävalmentaja Vesa Vasaran suojatit ovat esittäneet kuitenkin mallikelpoista futista. Se lupaa hyvää hyvää liigakautta ajatellen. Liigacupin voitto kertoo myös siitä, että pelillinen kehitys on kulkenut oikeaan suuntaan. Inter on valmis.

Nuorehko, nälkäinen ja nopea. Näillä kolmella adjektiivilla kuvailisin Vasaran turkulaismiehistöä. Päävalmentajan mukana FC Hongasta Suomen entiseen pääkaupunkiin saapui talvella valmentaja Riku Paularinne, jonka kädenjälki on näkynyt ryhmän pelaamisessa ja harjoittelussa. Pelaajat ovat olleet innoissaan muutoksista.

Inter haluaa pelata modernia jalkapalloa, jossa nopeat positiiviset tilanteenvaihdot näyttelevät isoa roolia hyökkäyspelissä.

Jos vain on mahdollista, Inter hyökkää terävästi isoihin tiloihin ja pyrkii murtautumaan nopeasti maalintekotilanteisiin. Mutta luonnollisesti etenemisessä on oltava muitakin rytmejä. Pelaajilla on ollut vielä haasteita tilanteiden tunnistamisten suhteen: malttia on siis oltava.

Kun pallollinen pelaaminen kutsuu maltillisempaa etenemistä, on keskiakselilla sitä toteuttamaan rutkasti laatua ja pallovarmuutta. Syöttötaito ja pelikäsitys ovat keskialueen avauskokoonpanon kolmikolla korkealla tasolla.

Lähtökohtaisesti ankkurina 4–3–3-ryhmityksessä pelaa saksalainen Florian Krebs, hänen rinnallaan hieman hyökkäysvoittoisimmissa rooleissa 8-paikoilla nähtäneen puolestaan hollantilainen Kevin Jansen sekä 21-vuotias ghanalainen työjuhta Bismark Ampofo, joka oli viime liigakaudella yksi sarjan suurimmista sensaatiopelaajista. Väkkärää Ampofoa kannattaa seurata nyt erityisellä tarkkuudella.

Suomen toiseksi korkeimmalta sarjatasolta Käpylän Pallosta ryhmään liittynyt 18-vuotias lupaus Joonas Kekarainen ja Norsunluurannikon 20-vuotias Axel Kouame saavat varmasti myös jonkin verran peliminuutteja keskialueella. Kouame on alkukauden loukkaantumisen vuoksi sivussa. Molemmat pelaajista ovat esiintyneet pirteästi harjoitusotteluissa. Yleispelaaja Iiro Järvinen kyttää myös vastuuta keskustassa.

Eturivissä riittää puolestaan hurja määrä terävyyttä ja suoraviivaisuutta. Timo Stavitski, Burkina Fason maajoukkuehyökkääjä Jean Botué ja vasta 16-vuotias Djoully Nzoko ovat mielenkiintoisia pikakiitureita, jotka osaavat juosta oikea-aikaisesti selustaan ja haastaa puolustajia röyhkeydellään.

Botué voi nousta jopa sarjan tähtikategoriaan kauden aikana. Hän taistelee tiukasti ykköspyssyn paikasta Darren Smithin kanssa. Stavitskilla on eväät nappikauteen, jos hänen päänsä pysyy kylmänä.

Vasaran sinimustassa palapelissä hyökkäyspään pelaajat ovat erityisen tärkeässä roolissa lisäksi prässäämisen suhteen: Inter haluaa riistää pallon mieluiten ylhäällä kenttää.

Isoimmat kysymysmerkit koskevat alakertaa. Kuka ottaa johtavan topparin viitan kantaakseen? Entä onko loukkaantumista kärsinyt Ilves-kasvatti Eetu Huuhtanen sittenkään mitat täyttävä ykkösmaalivahti?

17-vuotias maalivahtilupaus Eero Vuorjoki on esittänyt yllättävän rohkaisevia peliesityksiä harjoituskaudella, mutta on muistettava, että FC Hongan organisaatiossa viime vuosina marinoitunut alle 18-vuotiaiden maajoukkuemaalivahti on liigaympyröissä vielä keltanokka. Hän voi silti hyvinkin olla maalivahtipelin musta hevonen.

Näin käy Veikkausliigassa 2024

MTV Urheilun ennuste kaudesta:

1. HJK
2. FC Inter
3. Ilves
4. KuPS
5. SJK
6. VPS
7. AC Oulu
8. FC Lahti
9. Haka
10. Gnistan
11. IFK Mariehamn
12. EIF

Lue myös:

    Uusimmat