Suomelle Tshekki-taistosta katkera tappio

Suomen jalkapallomaajoukkueen kolmas ja viimeinen vieraspeli MM-karsintalohkon kolmea kovaa vastaan tarjosi viihdettä koko rahan edestä. Nolla pistettä tuomisina ei tee oikeutta EM-pronssijoukkue Tshekkiä vastaan upeasti taistelleelle Suomelle. Tshekki voitti karsintapelin 4-3 (2-0), mutta numerot olivat lähellä kääntyä toisinpäin.

Voittomaalin viimeisteli pelin 87. minuutilla kärkimies Vratislav Lokvenc. Vain sekunteja aiemmin oli Suomen johtomaali pysähtynyt Petr Cechin suorittamaan, Shefki Kuqin ohjauksen refleksimäiseen torjuntaan.Vastahyökkäys muutti riemun päivän pimeäksi.

Yleensä aina Suomen peleissä jää jäljelle jossiteltavaa, mutta tällä kertaa jo liikaakin. Tshekki pääsi ensin avausjaksolla kahden maalin karkumatkalle valitettavan helpoilla osumilla, joissa kummassakaan ei tarvittu isäntien maailmanluokan taitoja. Suomalaiset avittivat kuuluisuuksia riittävästi.

Avausmaali syntyi Joonas Kolkan pahasta virheestä pelin seitsemännellä minuutilla. Puolustuksen avuksi valunut laitamies sai pallon omalla rangaistusalueella Tshekin vaarattomasta tilanteesta, mutta niin vain Kolkka söhri pallon niskassaan kärkkyneelle Tomas Rosickylle. Tämä nosti pelivälineen maalille, ja kun aina vaarallinen Milan Baros oli paikalla, maalivahti Jussi Jääskeläiselle ei mahdollisuuksia jäänyt.

Suomen paras paikka ensimmäisellä puoliajalla aukesi kärjessä tuttuun tyyliinsä taistelleelle Shefki Kuqille. Iso hyökkääjä pomppasi keskitykseen ja piti tshekkivahti Cechin kurissa. Cech valui maahan, ja Kuqille aukesi eteen lähestulkoon avoin maali tshekkien katsellessa tuomaria vihellystä toivoen. Kuqin kääntönosto tipahti kuitenkin ohi tolpan, suomalaisittain väärältä puolelta.

Tshekin toinen osuma oli Rosickyn käsialaa alusta loppuun. Paristakymmenestä metristä lähtenyt vapaapotkunosto ylitti kenttäpelaajien lauman ja pomppasi ohi Jääskeläisen, kun peliä oli käyty 34 minuuttia. Suomen maalivahti oli viisi minuuttia aiemmin torjunut Karel Poborskyn paljon pahemman vaparin komeasti yläkulmasta.

Toisen jakson ilotulitus

Toiselle puoliajalle Suomi lähti ilman vaihdoksia, ja ryhmä palkitsi päävalmentaja Antti Muurisen luottamuksen mukavasti lähes välittömästi. Kavennusmaali rakentui jo aloituksesta, ja komean osuman viimeisteli avausjaksolla melko näkymättömissä ollut kapteeni Jari Litmanen. Syötön Litmasen lähes saksipotkuna tekemään uran 25. A-maaottelumaaliin antoi oikealta laidalta tyylikkäästi Riihilahti.

Maali toi varmasti voittoon jo osin tuudittautuneeseen Tshekkiin jälleen virtaa. Keskikentän Jaroslav Plasil korvasi avausjaksolla jo kentän laidalla ihmeparantumisia kokeneen Barosin, joten valmentaja Karel Brückner nosti vasemman laitahyökkääjän Libor Sionkon ylös Lokvencin pariksi. Vaihto toi pian tuloksen, ja pelin komeimmasta osumista nousi Litmasen kanssa vahvasti kilpailemaan tshekkikaksikko Rosicky-Jan Polak. Suomen kulmapotkusta avautuneen vastahyökkäyksen teki yksin taiturimainen Rosicky, joka kuljetti pallon oman alueen keskivaiheilta aina Jääskeläisen eteen asti suomalaisten estoyrityksistä huolimatta. Nätti siirto takaa kirmanneelle Polakille, jolla edessä tyhjä maali.

Suomalainen sisu nousi kuitenkin 3-1-tilanteessa pintaan. Riihilahti viimeisteli ensin kavennuksen 73. minuutilla ohjaamalla Sami Hyypiän puskun sisään. Suomalaiskatsomon räjäytti kuusi minuuttia myöhemmin Jonatan Johansson hienolla läpijuoksulla puolesta kentästä saakka. Tilanne avautui purkupallolla Suomen puolustuksesta.

Loppuhetkien draama jää harmittamaan ja kiusaamaan suomalaista jalkapalloa. Lähellä, mutta kaukana, siinä Suomi-futiksen tila lauantaina ja kokonaisvaltaisesti edelleen.