Suomeenkin Ruotsin palkaton sairauspäivä? Työntekijäjärjestöt tyrmäävät

Työntekijöiden keskusjärjestöt tyrmäävät Ruotsin palkattoman sairauslomapäiväkäytännön soveltamisen Suomessa. Ruotsissa työntekijä ei saa palkkaa ensimmäiseltä sairauslomapäivältä ja sairauspoissaolot ovat vähentyneet.

– Järjestelmän väärinkäyttäjät ovat yksittäistapauksia ja ne pitää käydä läpi työpaikalla. Tykillä lähdetään ampumaan hyttystä, jos koko systeemiä muutetaan heidän takiaan, sanoo STTK:n edunvalvontayksikön johtaja Markku Salomaa.

Järjestöjen mukaan ongelmana on jo nyt pikemminkin se, että ihmiset eivät malta pysyä tarpeeksi kauan kotona sairastamassa. SAK:n asiantuntijalääkäri Kari Haringin mukaan tutkimukset osoittavat, että noin puolet työntekijöistä on ollut sairaana töissä viimeisen vuoden aikana.

Tunnollisuuteen vaikuttaa esimerkiksi se, että kun monessa työpaikassa tällä hetkellä käydään yt-neuvotteluja, tahtovat työntekijät osoittaa tehokkuutensa tulemalla töihin sairaanakin, huomauttaa Akavan lakimies Jaana Meklin.

– On työnantajankin etu, ettei sairaana tulla töihin. Sairaudet pitkittyvät, mistä seuraa yhä pidempiä lääkärin määräämiä sairauslomia. Ihmiset uupuvat ja tartuttavat muut työpaikalla. Työteho kärsii, vaikka ihminen olisikin fyysisesti läsnä, listaa Meklin palkattoman sairasloman huonoja puolia.

Kohtalokas pienituloisimmille

Aikaisemmin työntekijä tarvitsi lääkärintodistuksen jo ensimmäisestä sairauspäivästä alkaen, mutta nykyisin useimmissa työpaikoissa voi olla poissa kolme päivää vain ilmoittamalla siitä työnantajalle. Haringin mukaan sairauspoissaolot ovat vähentyneet uudistuksen jälkeen.

– Suomalaisilla on keskimäärin korkea työmoraali, Haring sanoo.

Ensimmäinen palkaton sairauslomapäivä voisi aiheuttaa toimeentulovaikeuksia etenkin pienituloisille – jo muutaman kympin menetys voi Haringin mukaan tuntua kohtalokkaasti kaikkein pienituloisimpien kuukausibudjetissa.

Salomaan mukaan palkattomalla sairauslomalla voisi olla laajempiakin seurauksia: Kun työnantajalla on vastuu sairasajan palkasta, on hänellä myös intressi huolehtia työterveyshuollon toimivuudesta. Tämä voisi muuttua, jos työntekijä maksaisi itse sairauslomansa.

EK: Palkaton karenssipäivä toivottava

Työnantajien keskusjärjestön EK taas toivottaa palkattoman sairaslomapäivän tervetulleeksi Suomeen. Tätä liitto perustelee muun muassa sillä, että lähes jokaisessa työpaikasa 80 prosenttia sairauspoissaoloista kasaantuu 20 prosentille työntekijöistä.

– Kun voi käydä lääkärissä toisen piikkiin, houkutus tarkastaa omaa kuntoa kasvaa. Omalla vastaanotollani ennätys on ollut 56 lääkärikäyntiä vuodessa, vaikka ihmisellä ei edes ollut mitään vakavaa sairautta, sanoo EK:n ylilääkäri Jan Schugk.

Schugk ei täysin tuomitse töihin tuloa sairaana, koska usein työn tekeminen lievästi kipeänä ei tee terveydelle suurta haittaa. Tosin kaikkein ylitunnollisimpien kohdalla palkaton sairasvapaa voisi johtaa siihen, etteivät he malttaisi koskaan pitää sairaslomaa, myöntää Schugk.

Maailmalla palkattomat sairaspäivät eivät ole Schugkin mukaan harvinaisia. Esimerkiksi Unkarissa poissaolon ajalta ei saada täyttä palkkaa ja Yhdysvaltojen Texasissa työntekijällä on vain tietty määrä palkallisia sairaspäiviä vuodessa.

Lue myös:

    Uusimmat