Suomeen kotiutunut kanadalaismies: Nämä asiat Suomessa ovat hyvin ja huonosti

Suomeen parisuhteen takia Kanadasta muuttanut Aiden* pitää maassamme elämisen helppoudesta, omaleimaisesta kulttuurista ja jallusta. Tarpeettomat palaverit, identtiset kaupungit ja ruokakaupat sekä erilaisuuden hyväksymättömyys ärsyttävät. Mutta mitä kanadalaiset voisivat oppia suomalaisilta?

Pieni kaupunki ja paljon puita. Sellainen oli kanadalaisen Aidenin ensivaikutelma Suomesta, kun hän laskeutui Lontoon-koneesta Tampere-Pirkkalan lentokentälle keväällä 2006. Edes vielä pienemmälle ja syrjäisemmälle paikkakunnalle jatkaminen ei pelästyttänyt miestä, sillä talvella 2008 hän muutti maahan suomalaisen naisen perässä.

– Kun ajattelen tuota ensivaikutelmaa nyt, niin on se hieman muuttunut. Olen oppinut kieltä ja saanut ystäviä. Uskon, että jos jossakin asuu muutaman vuoden, niin se alkaa tuntua normaalilta – nyt saatan päinvastoin Kanadaan mennessäni ajatella, että onpa täällä erilaista. Suomesta on tullut kotini, Aiden sanoo.

Yleisesti suomalaisiin liitetystä käsityksestä poiketen Aiden ei tunne muuttaneensa tuppisuiden keskelle.

– Vanhempien sukupolvien edustajat saattavat olla hiljaisia, mutta nuoret ovat puheliaampia ja kansainvälisempiä. Tyypillinen suomalainen on mielestäni hyvin ystävällinen, aika avoin ja auttavainen. Ihmiset vaikuttavat pääosin onnellisilta ja optimistisilta tulevaisuuden suhteen.

Päihtyneet suomalaiset lapsen tasolla

Aiden asuu Suomessa Helsingissä.

– Muualla maassa en voisi elää, paikkakunnat ovat liian pieniä. Täällä voi sulautua massaan, Aiden sanoo.

Sääkin on Aidenille sopiva.

– Kanadalaisessa kotikaupungissani on talvisin kylmempää kuin Helsingissä. Ehdoton suosikkivuodenaikani on silti kesä.

Suomalainen ruoka on samankaltaista kuin Kanadassa.

– Lihat, perunat ja marjat ovat tuttuja. Eniten nautin joulu- ja pääsiäisaterioista sekä kalasta, kuten lohesta ja sillistä. Paras juoma on jallu!

– Yöelämä poikkeaa Kanadasta siten, että suomalaiset tuntuvat taantuvan päihtyessään aina lapsen tasolle. Mutta toisin kuin Kanadassa, huumeita näkee täällä käytettävän baareissa tai klubeissa harvoin.

Saamattomia kokouksia ja pomottavia naisia

Aiden tekee Suomessa töitä sekä baarimikkona että englannin kielen oppikirjojen parissa.

– Olen huomannut, että suomalaisessa työkulttuurissa on tapana pitää kokouksia saamatta juuri mitään aikaan. Paljon työtunteja kuluu myös erilaisten säännösten ja byrokratian vaatimien raporttien laatimiseen. Kanadassa asioita tehdään rivakammin. Ehkä se johtuu kilpailutilanteesta Yhdysvaltojen kanssa.

Suomalaisten ja kanadalaisten suhtautumista tasa-arvoon Aiden pitää hyvin samanlaisena.

– Sen eron olen pannut merkille, että Suomessa kävellään aika helposti miesten yli perheeseen ja kotiin liittyvissä asioissa. Naisilla tuntuu olevan hieman enemmän valtaa kotitaloudessa. Minulla on paljon suomalaisia ystäväpariskuntia, joiden suhteissa nainen on pomo. En sano, että se olisi huono asia, mutta näin on.

Suomessa enemmän vastinetta rahoille

Mikä – parisuhteen lisäksi – saa Aidenin pysymään Suomessa?

– Elämä on täällä niin paljon helpompaa ja paineettomampaa. Helsingissä ei esimerkiksi tarvitse liikkumiseen autoa, kun taas Kanadassa ei pitkistä välimatkoista johtuen pääse oikein minnekään ilman sitä, Aiden vastaa.

Lisäksi sekä kanadalaisessa että suomalaisessa yliopistossa opiskelleena Aiden pitää opiskelijoiden elämää Suomessa paljon helpompana.

– Vaikka Kanadakin on Suomen tavoin korkeita veroja perivä ja hyviä etuuksia kansalaisilleen tarjoava hyvinvointivaltio, luulen, että Suomessa rahoilleen saa enemmän vastinetta: yliopisto-opinnot ovat ilmaisia, ja valtio maksaa opiskelijoille opintotukea.

– Kanadassa yliopistossa opiskeleminen maksaa paljon, joten ihmisten täytyy elämisensä kustantaakseen yleensä asua vanhempien kanssa tai tehdä osa-aikaisia töitä. Jälkeenpäin ollaan aina isoissa veloissa. Opettajat ja opetusmateriaalit tosin saattavat olla Kanadassa laadultaan parempia, sillä yliopistot ovat yksityisesti rahoitettuja ja voittoa tavoittelevia.

Identtiset maisemat ja samat ketjut

Kanadasta Aiden kaipaa valinnanvaraa.

– Kauppojen ja ravintoloiden suhteen siellä on enemmän vaihtoehtoja. Suomessa ruokaostoksille menevä joutuu valitsemaan kahdesta ketjusta, eikä vaatetarjonnallakaan voi ylpeillä. Suomalaiset ovat hyvin sidottuja tiettyihin yrityksiin.

– "Samanlaisuus" ylipäänsä on Suomelle ominaista. Kaikki näyttää identtiseltä. Pikkupaikkakuntia ei erota toisistaan, kun jokaisessa on sama pankki ja sama kauppa. Helsinki tekee poikkeuksen, se on hyvin kaunis.

Voisivat oppia toisiltaan

Aiden kertoo, että selvä ero Suomen ja Kanadan välillä on myös monikulttuurisuudessa.

– Kanadalaiset ovat hyvin ylpeitä siitä, kuinka erilaisia ihmisiä siellä asuu. Lähes 25 prosenttia maan väestöstä on syntynyt ulkomailla. Suomalaiset voisivat oppia kanadalaisilta erilaisuuden hyväksyntää.

Aiden ei ole itse kohdannut Suomessa ennakkoluuloja ulkomaalaisuutensa vuoksi.

– Ihmiset ovat useimmiten yllättyneitä ja uteliaita siitä, miksi asun mieluummin Suomessa kuin Kanadassa.

Kanadalaisetkin voisivat Aidenin mielestä oppia jotain suomalaisilta: kulttuurin ylläpitoa.

– Vaikka Suomi sijaitsee Ruotsin ja Venäjän välissä, se on säilyttänyt oman kielensä ja viehätyksensä. Kanadassa nämä asiat ovat tavallaan kadonneet. Siitä on tullut sekoitus vähän kaikkea amerikkalaisella vaikutteella höystettynä.

Voisiko Aiden kuvitella jäävänsä Suomeen pysyvästi?

– Yeah! Pidän suomalaisesta elämäntyylistä, Aiden vastaa mutkattomasti.

* Haastateltavan nimi muutettu.


Juttu on uusinta maaliskuulta 2013.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat